markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Aarhus, Culturele Hoofdstad van Europa

Een parel van een stad

Gepost op
28 maart 2017

Gepost in de categorie
ontdek

Waar ligt Århus of Aarhus? Dat is de reactie die ik kreeg toen ik vertelde dat het mijn reisbestemming was. Weinig gekend, maar het is de hoofdstad van Jutland en tweede stad van Denemarken. In 2017 ook Culturele Hoofdstad van Europa én Europese regio van de gastronomie. Ontdek de troeven van Aarhus!

Aarhus ligt ongeveer halfweg aan de oostkust van Jutland, het Deense schiereiland dat aan Duitsland grenst. Ik geef je graag mijn acht culturele toppers mee:

1. De ligging is prachtig. Aarhus ligt aan zee en biedt rustgevende vergezichten op een schare beboste eilanden. Het is een stad met veel open ruimten, terrasjes en overdachte groenaanplantingen. De stad geeft een vriendelijke, vrolijke en veilige indruk.

2. Als je van architectuur houdt, is Aarhus een must. Start je tocht bij het stadhuis, ontworpen door Arne Jacobsen en Erik Møller. Aanvankelijk zonder toren, die werd er na protest bijgebouwd. Het interieur is van Hans Wegner. Het stadhuis werd geopend in 1941 – zeer controversieel – in volle oorlogstijd.

Op het eerste gezicht is het gebouw in grijze Noorse graniet niet meteen aantrekkelijk, maar eenmaal binnen is alles wat je ziet tot in het kleinste detail bestudeerd: lampen, deuren en deurklinken, kapstokken, stoelen, tafels en banken… De raadzaal zweeft op stalen pinnen verscholen in de zuilen; het licht stroomt ook langs plafonds en muren naar binnen. De akoestiek wordt geregeld door gefreesde houten muurbekleding. Het parket lijkt vuil, maar is afkomstig van in venen gevonden hout, dat veel harder is dan gewoon hout. De trouwzaal is lieflijk versierd met geschilderde boeketten van de verschillende seizoenen. In de raadzaal kun je de vergaderingen volgen van op de tribune. Je kijkt je ogen uit: zo harmonieus, zo functioneel, zo mooi! Je kan er zomaar binnenlopen tijdens de werkuren, maar reserveer een gids, anders ontgaat je te veel.

3. DOKK 1: Waar de rivier uitmondt in de zee, is recent een schitterend groot gebouw verrezen, waar mensen de hele tijd langs alle kanten binnen en buiten lopen. DOKK 1 huisvest het dienstencentrum van de stad, haar bibliotheek, veel speel- en vergaderruimten, kantoren, leslokalen, salons, café’s, crèches, kinderlabo’s, overdekte tram- en busstations, parkings, …

Het gebouw is niet alleen mooi en functioneel, maar ook zeer inventief opgevat. Je wordt als het ware uitgenodigd om steeds verder te wandelen en nieuwe vondsten te ontdekken. Alles loopt naadloos in mekaar over, met ogenschijnlijk weinig afgescheiden ruimten of deuren. Zo kan je in de bibliotheek zittend, liggend, hangend gaan lezen op zeer ruime trappen, of helemaal bovenaan met panoramisch uitzicht op de haven, in de egg chairs van Arne Jacobsen. Rondom het gebouw zie je dan weer leuke speelhoeken en speeltuigen. Zo blijkt de machtige, rechtopstaande beer in houten schalies een glijbaan te herbergen. Het is echt geworden zoals het bedoeld was: dé ontmoetingsplaats voor de mensen van Aarhus.

4. ARoS, hét kunstencentrum dat de oude naam van de stad draagt, met het Your rainbow panorama. Een mooi, licht en strak gebouw met een monumentale, cirkelvormige, regenboogkleurige glazen gang er bovenop. In die gang zie je overdag mensen lopen. Dit baken intrigeert: het is een kunstwerk van Olafur Eliasson en naarmate je door de verschillende kleuren wandelt, is je beleving anders.

Ga zeker het reusachtige levensechte beeld Boy van Ron Mueck bewonderen of laat je bekoren door de werken van Scandinavische en andere impressionisten, en modern werk tot op heden. Een zalig museum … mét een lekker restaurantje!

5. Een havenrondvaart geeft je een kijk op de nieuwe bestemming van de oude haven. De woonblokken tellen echte pareltjes. Eén is volledig wit en lijkt op een drijvende ijsberg met onregelmatige puntdaken en hier en daar een glazen balkonafsluiting. Die variëren van boven naar onder, van licht aquamarijn naar intens marineblauw. Je weet niet wat je ziet!

6. Den Gamle By is een leuk openluchtmuseum in het midden van de stad. Denk aan een soort Deens Bokrijk, met vakwerkhuizen, water- en windmolens, oude boerderijen en landhuizen, gekostumeerde handwerkers, paarden en karren, maar ook een cinema en een bank van voor de oorlog. Alles om je te wanen in een vervlogen tijd. Zelfs het geboortehuis van Hans Christian Andersen wacht er op jou. Ook leuk voor kinderen.

7. Marselisborg, een manoir net buiten de stad en het enige ‘paleis’ dat eigendom is van Koningin Margrethe. Het is de zomerresidentie van de koninklijke familie. Buiten een drietal weken in de zomer, de kerst- en paasdagen, zijn de tuinen en het park voor het publiek toegankelijk. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en de haven.

8. Een eind ten zuiden van de stad ligt Moesgård Museum (Momu), een museum gebouwd met de helling van de heuvel mee. Het biedt een schitterend uitzicht op bossen en zee. In 2017 draait alles er rond de Vikings.

Markant is alvast overtuigd van de troeven van Aarhus en organiseert een nationale citytrip naar Aarhus.

Tekst: Mimie Soete-Verhaert

Fotografie: Annemie Wyseure

Coverfoto: Olafur Eliasson

Nationale Markant-reis naar Aarhus

6-daagse vliegtuigreis van 25 – 30 september 2017

Ben je geïnteresseerd in een mix van oud en nieuw, kunst en cultuur, gastronomie en architectuur? Dan is de ‘Culturele Hoofdstad 2017 Aarhus the place to be! Deze Deense havenstad, centraal gelegen aan de schilderachtige kust van de Oostzee (Kattegat), is ontstaan als nederzetting van de Vikingen en is inmiddels de tweede grootste stad van het land.

Aarhus is een oude stad met een jong hart: een oude binnenstad, boeiende musea, nieuwe architecturale pareltjes, design, verrassende gastronomie, bossen, zee, … je vindt het er allemaal.

Dit jaar heeft de stad nog vele extra’s te bieden! Tijdens het feestjaar als Culturele Hoofdstad van Europa 2017 her-denken de Denen onder het thema ‘Let’s rethink’ diverse kunst- en cultuurvormen in een eigenzinnige, typisch Scandinavische stijl. Als kers op de taart is Jutland eveneens Europese Regio van de Gastronomie 2017.

Ontdek, beleef en geniet samen met Markant (van) de charmes van deze boeiende en mooie stad tijdens deze 6-daagse vliegtuigreis.

Programma

 • Stadsbezoek langsheen o.m. de Skt. Clemens Domkerk, de concerthal Musikhuset, cultureel centrum Dokk 1, de nieuwe dokken, …
 • Bezoek aan het ARoS Aarhus Kunstmuseum en het Moesgaard Museum
 • Wandeling door het Latinerkvateret, de oudste wijk van Aarhus en kennismaking met ‘den gamle by’ (de oude stad)
 • ‘Cooking experience’ met chef-kok Mads Nybro
 • En nog een paar verrassingen ter plaatse

In samenwerking met erkend reisbureau Maretours NV (0428.007.154).

Meer info en inschrijven via de website van Markant vzw.  Vul het inschrijvingsformulier in en bezorg het aan Annemie Wyseure.

 

Praktische informatie

 • Periode: 25 t.e.m. 30 september 2017
 • Heenvlucht: Brussel – Billund (14u15u – 15u50)
 • Terugvlucht: Billund – Brussel (18u25 – 19u50)
 • Logies: Hotel Ritz (Banegaardspladsen 12, Aarhus) op wandelafstand van het centrum en alle bezienswaardigheden.

Prijs   

 • 1.340 euro p.p. op basis van een dubbele kamer
 • 1.635 euro op basis van een single kamer
 • Niet-leden betalen een toeslag van 43 euro

Inbegrepen zijn: vlucht, transfers, hotelkamer met ontbijt, 3x lunch en 3x souper, inkom ARoS en Moesgaard museum, stadsgids en ‘cooking experience’

Niet inbegrepen zijn: fooien en annulatie- en bijstandsverzekering (zie inschrijvingsformulier).

Info

annemiewyseure@hotmail.com of 0476 61 61 55

Inschrijven

 

Deel deze post