“Vrijwilliger zijn bij Markant betekent voor mij vrouwen gelukkig maken door hen mee op sleeptouw te nemen doorheen een labyrint van trendy en wervelende activiteiten. Alles start met het opmaken van een aantrekkelijk jaarprogramma waarvan je hoopt dat het door de leden wordt gesmaakt.

Een jaarprogramma in elkaar knutselen doe je echter niet op één avond. Als bestuurslid ben je vanaf de start van het nieuwe jaar op zoek naar zinderende, exclusieve activiteiten voor een volgend werkjaar. Je ziet, hoort, proeft, voelt en laat je smaakpapillen en voelsprieten werken waar je ook gaat of wie je ook ontmoet. De ideeën kunnen de gekste vormen aannemen: dagdromen ooit een Grande Dame zoals Michelle Obama te strikken, hoort hier ook bij!

Gluren bij de buren is een absolute must. Als regiovoorzitter woon ik regelmatig activiteiten bij van andere afdelingen. Dit is telkens opnieuw een enorme verrijking! Alle inspiratie die ik op deze activiteiten en elders opdoe, verzamel ik netjes in mijn persoonlijke notitieboekje.

Tijdens Explo, de programmamarkt van Markant, maakten we als bestuursleden kennis met het veelzijdige nieuwe jaarthema Zinderend. De inspirerende ontmoetingen met sprekers en andere teams zorgen ervoor dat we hierna als team bruisen van energie om erin te vliegen.

Met al deze bagage op zak houden we begin mei een brainstormavond op een toffe locatie met bijhorend drankje. Gezelligheid troef, want het moet leuk blijven!

Elk teamlid heeft een inbreng. Er wordt kwistig rondgestrooid met ideeën voor daguitstappen, voordrachten, kookavonden, … De markante kalender wordt erbij genomen; maandelijkse activiteiten noteren, diversifiëren, locaties opsommen en een verantwoordelijke aanduiden, vormen hierbij de leidraad.  Er wordt gediscussieerd, gewikt en gewogen, de taken worden verdeeld en een vervolgdatum afgesproken.

De volgende weken zijn gekenmerkt door mailen, bellen, herinneren. Frustratie omdat net de spreker die je wou boeken niet beschikbaar is of de locatie die je voor ogen had niet vrij is. We moeten herschikken, improviseren en obstakels overwinnen. Sommige activiteiten zijn net iets té chic of té duur. Maar dan voelen we euforie omdat alle puzzelstukjes plots in elkaar vallen, een boost voor het zelfvertrouwen!

De volgende bestuursvergadering wordt de kladversie van het jaarprogramma opgemaakt, we gaan er samen voor. Voor elke activiteit wordt een verantwoordelijke aangeduid die instaat voor de uitnodiging, inschrijving kortom de praktische schikkingen. Een bestuurslid engageert zich om de kladversie  van het jaarprogramma op te pimpen om onze leden te overspoelen met goesting om lid te blijven of te worden van Markant.

Vooraleer het onder drukpers gaat, wordt de definitieve versie van het jaarprogramma besproken met het bestuur in een nieuw Italiaans restaurant waar een Siciliaanse casanova ons in de watten legt. De start van een zonnige zomer. ‘Wat denken jullie? Is het restaurant niet de ideale locatie om volgend jaar een Italiaanse avond te organiseren?’ klink het plots. ‘Nee, nu eventjes niet! Eerst even vakantie.’”