Joke Quintens en Dirk Chauvaux pakten in de zomer van 2017 hun koffers in Vlaanderen en verhuisden definitief naar de Fenicische stad. Net zoals zovele anderen raakten zij helemaal in de ban van de smeulende energie in deze aparte havenstad, die 26 eeuwen geleden door Fenicische zeelui werd gesticht. Al die tijd was zij een kruispunt van culturen rond de Middellandse Zee en later, sinds de hoogdagen van het kolonialisme, uit de hele wereld.

Magazine Cover

 

Wat trekt hen zo aan in deze stad die zich niet in een paar woorden laat omschrijven? Is het haar maagdelijkheid, waardoor zij een laboratorium wordt voor onverwachte sociale innovaties, terwijl andere “hippe” steden zoals Barcelona, Berlijn of Amsterdam toch al een beetje verzadigd lijken? Of is het haar superdiverse bevolking in een stad waar iedereen van hier is maar ook van elders en dit al eeuwenlang de normaalste zaak is? Wie zal het zeggen? Marseille trekt aan en stoot af. Maar eens in haar ban, raak je er maar moeilijk uit los. 

Joke en Dirk stellen je graag hun favoriete rebelse en superdiverse plekken in Marseille voor.

Rebels en innovatief

In Marseille hebben ze het altijd al moeilijk gehad met het centrale gezag, zeker als het uit Parijs kwam. Die rebelsheid zit zowel in hun geschiedenis als in hun hedendaags activisme, waarbij van onderuit soms heel onverwachte initiatieven ontstaan.

composition

 

3 x rebels Marseille

Palais Pharo

Vanop de klif waarop Napoleon III dit prachtige paleis bouwde heb je een schitterend zicht op Marseille rond de Vieux Port. Maar ook op de twee forten die hier aan weerszijden van de oude haven door Louis XIV werden gebouwd. Opvallend was echter dat hij zijn kanonnen niet op de zee richtte maar op de stad. Zoveel vertrouwen had hij in de loyauteit van zijn onderdanen uit Marseille. Een anekdote die ze hier trouwens met enige fierheid telkens weer oprakelen.

Parc Foresta

Een ondernemer schonk een groot terrein op een heuvel tijdelijk aan de activisten van Yes we Camp om er een metropolitaans park te ontwikkelen te midden van de (w)arme wijken in het noorden. Zij bouwen er nu een stadsboerderij, een kantine en wandelpaden met een adembenemend zicht op de zee en de haven. Netflix pootte er haar gigantische Hollywoodletters neer maar dan in de vorm van Marseille om hun gelijknamige serie te promoten.

Cours Julien

Op één van de heuvels van de stad ligt Cours Julien, een beetje het Kreuzberg van Marseille maar dan dat van 30 jaar geleden. Nog een authentiek Quartier des Créateurs met heel veel alternatieve eet- en winkeladresjes. Hier vind je trouwens ook het meeste street art per vierkante meter van heel Europa.

Superdivers is het nieuwe normaal.

2600 jaar ervaring met migratie, dat wil iets zeggen en dat merk je ook. Marseille gaat opvallend relaxt met de diversiteit van haar bevolking om. Hier vind je dan ook de hele wereld op een paar vierkante kilometer. Noord-Afrikaans, Armeens, Afrikaans, Corsicaans of Italiaans en nog zoveel meer. Samen zorgen ze voor de unieke multiculturele sfeer van Marseille.

street

 

3 x superdivers Marseille

Noailles

In de meest Afrikaanse wijk van Marseille waan je je eerder in een Noord-Afrikaanse soek dan in een Europese stad. Alle geuren uit de hele wereld strelen er je zintuigen. Van La Femina, al 100 jaar de beste couscous en een ruime keuze aan Noord-Afrikaanse wijnen, tot Mama Afrika met haar exotische keuken uit Ivoorkust. Van de pizza’s van Chez Sauveur tot de fusion van Epicerie L’Ideal.

Cours Belsunce

Eigenlijk moest Cours Belsunce de Champs-Elysees van Marseille worden. Mooi niet dus. Hier vind je namelijk geen Louis Vuitton of Chanel, wel Istanbul Kebab en goedkope confectie. Het volk van Marseille laat zich niet uit haar centrum verjagen. Op Cours Belsunce flaneert dan ook iedere dag de multiculturele massa van Marseille in de schaduw van de platanen.

Het MUCEM

Het klapstuk van Marseille Culturele Hoofdstad in 2013 was ongetwijfeld het wat futuristische Museum voor de beschavingen van Europa en de Middellandse Zee (MUCEM). Hier vind je dan ook de ware roeping van Marseille. Die ligt aan de Middellandse Zee en niet in Parijs. De geweldige wisselende tentoonstellingen in het museum gaan van voetbal tot de fotoroman, of van gender tot koffie. Altijd met de culturen van de Middellandse Zee als rode draad.