Reden genoeg dus om zintuiglijke prikkels als inspiratiebron en rode draad te gebruiken voor het nieuwe jaarthema binnen Markant. Zoete en pittige proevertjes, een vleugje magie, een geurige tentoonstelling, … met gepaste trots en trappelend van ongeduld nodigen we jou nu uit om samen met en dankzij de immer enthousiaste vrijwilligsters van jouw netwerk onder de noemer ‘Zinderend‘ met al je zintuigen nieuwe dingen te ontdekken, te beleven en ervan te genieten.

We geven je alvast graag enkele tips mee voor een onvergetelijk nieuw werkjaar:

1. Ga met jouw zintuigen op wandel         

Tijdens een (stads)wandeling zijn we vaak zo gefocust op alle visuele prikkels rondom ons, dat we vaak vergeten te ontdekken, beleven en genieten met onze andere zintuigen. Maar het is pas door te proeven van lokale specialiteiten dat je de smaak van een plek te pakken krijgt; door te voelen dat je de ruwe schoonheid en zachte kantjes van een stad ervaart; door je neus te volgen dat je meer dan de geijkte paden ontdekt; en door open te staan voor geluiden dat je het ritme van een stad beleeft. Beleef cultuur daarom eens op een andere manier en ga op wandel met al je zintuigen.

2. Steek je licht eens op  

Geraak je op donkere dagen in een dipje terwijl je op zonnige dagen weer helemaal opfleurt? En wil je daar graag het fijne van weten? Steek dan eens je licht op tijdens een boeiende lezing over de invloed van licht op lichaam en geest.

Licht heeft niet alleen een impact op mensen, het draagt ook bij tot de beleving van een stad. Een uitgekiend lichtplan geeft identiteit aan de stad en geeft de stad ook ’s avonds een uitnodigende sfeer. Tijdens een boeiende ontdekkingstocht langs licht en duisternis ervaar je hoe licht een bouwsteen van een stad kan zijn. Of pik een van de vele lichtfestivals in binnen- en buitenland mee waar internationaal gerenommeerde lichtkunstenaars én aankomend talent op verrassende wijze bekende en minder bekende plekken van een stad in de schijnwerper stellen.

3. Laat je niet bij de neus nemen

Ben jij ook al eens bezweken voor de geur van vers brood in het grootwarenhuis? Krijg je van kokosgeur spontaan reiskriebels? Geuren hebben een invloed op ons en daar speelt men bij geurmarketing doelbewust – maar voor jou als consument vaak onbewust – op in. Maar niet alleen beïnvloeden ze onze emotionele toestand, geuren hebben ook impact op ons concentratievermogen en ons geheugen. Experts terzake wijden je graag in in deze geurige materie.

En voor wie geluk niet zozeer een klein hoekje, maar in een klein flesje schuilt, is een parfumlezing of -workshop zeker een schot in de roos. Extravagant of een tijdloze klassieker, een luxueuze flacon met rijkelijke details of een stijlvol sober flesje, een magisch en exotisch aroma of de frisse toets van bloemen, … parfum roept vrouwelijke elegantie en zintuiglijk genot op. Ontdek hoe elk parfum een eigen verhaal vertelt én wat een parfum ook kan vertellen over jezelf.

4. Wees kritisch maar laat ook met je voeten spelen

Geef toe, we gaan allemaal wel eens te rade bij ‘dokter Google’. Of laten ons graag (ver)leiden door de krantenkop die poneert dat een glas rode wijn per dag onze gezondheid bevordert. Maar hebben het internet en de media de wijsheid in pacht? Ontdek het tijdens een infosessie ‘Kritisch en gezond’ en ga voortaan kritisch(er) om met al deze gezondheidsinformatie.

Figuurlijk laat je dan wel niet meer met je voeten spelen, we raden aan om het letterlijk wel eens te proberen. Jezelf van kop tot teen een ontspannende massage leren geven is summum van me-time. Dus trakteer jezelf zeker eens op zo een zalig weldoende workshop waarbij je zelf onder en in handen neemt.

5. Ga voor een milde aanpak met krachtig resultaat

Waarom smaken de dingen zoals ze smaken? En waarom proeven we wat we proeven? Je kan je vastbijten in de theorie of het proefondervindelijk ervaren. En het kan zeker geen kwaad om heel even stil te staan bij wat (en hoe) we eten. Iedereen houdt wel van lekker eten, maar meestal eten we gehaast, doen we ondertussen nog een paar andere dingen, en kunnen we vaak achteraf niet zeggen wat we geproefd hebben. Of eten we niet uit honger, maar geprikkeld door het zien en ruiken van lekker eten. Herkenbaar? Tijdens een sessie rond mindful eten krijg je enkele tips om al je zintuigen te gebruiken, minder op automatische piloot en met meer aandacht te leren eten en bewuster van eten te genieten. Een milde aanpak met een krachtig resultaat.

Wedden dat je nadien ook meer zal genieten van de markante degustaties die men voor jou in petto heeft? Wij zijn alvast fan van een heuse chocoladeproeverij. Net als bij een wijnproeverij stel je jouw zintuigen op scherp om de complexiteit van smaken en geuren te onderscheiden en de nuances te (h)erkennen. Chocolade proeven is niks minder dan het herbeleven van de reis die de met zorg bereide chocolade heeft gemaakt. Wedden dat je de smaak te pakken krijgt?

6. Voorzie ruimte voor het onverwachte

Ook al lijkt het leven meer en meer maakbaar (en verwachten we dit ook), soms gebeurt het onverwachte … maar hoe ga jij daarmee om? Pasklare antwoorden en strikte regels over hoe het wel of niet moet, zijn er (gelukkig) niet. Maar sta wel even stil en maak ruimte voor reflectie over hoe je zelf staat tegenover en omgaat met verwachtingen en het ‘onverwachte’.

En wanneer maken we nog eens echt tijd voor onszelf, om even stil te staan en weer contact te maken met onszelf? We leven immers al te vaak op automatische piloot, rennen van hier naar daar, hebben het druk met onze job, onze (klein)kinderen en ga zo maar door … En, o ja, dan is er ook nog Facebook, Instagram, … waarin we onszelf wel eens durven te verliezen. Maar wat met die echte en pure verbinding met onszelf, want die ontstaat niet online, wel offline. Hoe komen we tot echte en pure verbinding, vanuit het hart, leven vanuit wie we werkelijk zijn, onze essentie?

Ga bijvoorbeeld eens op een ontdekkingstocht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Dat kan een letterlijke wandeling zijn waarbij je jouw aandacht bewust naar je zintuigen richt en in stilte geniet van wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Het kan evengoed een figuurlijke en persoonlijke ontdekkingstocht worden waarbij ‘genieten van het kleine’ en ‘verwonderen’ centraal staan.

Inspireren, prikkelen, bewust(er) maken en zo meer ‘zin & spirit’ brengen in het leven, maar vooral geven aan jezelf en je eigen leven … wie heeft daar nu geen goesting in?

Tot slot: laat in onze wereld die geregeerd wordt door nuchterheid en berekenbaarheid zeker ook wat ruimte voor een vleugje magie. Een onbekommerd avondje uit met vriendinnen en je laten vermaken en jouw zintuigen laten beetnemen door kunstenaars die de natuurwetten op hun kop zetten, kaarten en ballen uit het niets grijpen en weer laten verdwijnen, gedachten lezen, meisjes doormidden zagen of in de lucht laten zweven … ook dat is op en top Markant!

Ziezo, het startschot is gegeven voor een boeiend, meeslepend, adembenemend, spannend, sprankelend en vooral prikkelend nieuw werkjaar dat gegarandeerd nog lang zal nazinderen. Ontdek, beleef en vooral: geniet!