markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Guinee vaardigt laureates Womed Award Zuid af

Gepost op
1 februari 2016

Gepost in de categorie
inspireer

De ebola-epidemie in Guinee vorig jaar stak er een stokje voor dat de laureates van de WOMED Award Zuid naar Vlaanderen afreisden. Dit jaar kan het gelukkig wel! Hun inleefreis wordt grondig voorbereid zodat het een markante ontdek-leer- en inspirerende ervaring wordt. Maak kennis met de drie laureates en volg wie de prijs in ontvangst neemt op 8 maart e.k.

 

Nènè Hadh Cherif

leeftijd: 53 jaar
burgerlijke stand: gehuwd
kinderen: 3 dochters en 1 zoon
beroep: boerin

Als voorzitster van de boerengroep Wakaly is Nènè een leidersfiguur in haar dorp. In tegenstelling tot de meeste groepsleden kan Nènè wel lezen en schrijven. De boeren en boerinnen van Wakaly leggen zich toe op de kleinhandel van rode olie, de productie van zeep en de teelt van pindanoten, maïs en rijst. Nènè is ervan overtuigd dat haar boerengroep een hefboom is voor meer welvaart. Leden krijgen immers toegang tot betaalbare kredieten en opleidingen. Door met hun oogst samen naar de markt te trekken, krijgen ze ook hogere prijzen voor hun pindanoten.

De boeren en boerinnen van Wakaly investeren ook rechtstreeks in de basisvoorzieningen van hun dorp. Zo zorgden ze onder leiding van Nènè voor de herstelling van een waterboorput en zelfs de bouw van een lagere school. Daar worden elke dag nieuwe dromen geboren.

 

nene

Nènè Hadh Cherif

M’mah Adjara Camara

leeftijd: 57 jaar
burgerlijke stand: gehuwd
kinderen: 3 dochters en 5 zonen
beroep: boerin en voorlichtster

Markant heeft een sterke band uitgebouwd met Coprakam, een vrouwencoöperatie die zich in Guinee toelegt op de productie van karité-boter. Mmah is de voorzitster van de grootste vrouwengroep die aangesloten is bij Coprakam. Met hun opbrengsten hebben de vrouwen al een brug gerestaureerd en zowel een school als een moskee gebouwd.

De grote droom van Mmah? Stiekem hoopt de boerenleidster dat ze de komende jaren voldoende kan sparen om haar jongste kinderen naar de universiteit te sturen. Om die droom waar te maken, moet ze haar karité-boter kunnen verkopen aan hogere prijzen.

Voor de bouw van een verwerkingseenheid voor karité-boter heeft de vrouwengroep van M’mah nood aan een betaalbaar microkrediet. Bovendien moeten ze ook een opslagplaats bouwen voor hun noten. Zoniet moeten ze hun boter blijven verkopen in periodes van overproductie en dus lage prijzen.

womed award 2016 - images m'mah

M’mah Adjara Camara

Tènin Makalo

leeftijd: 44 jaar
burgerlijke stand: gehuwd
kinderen: 4 dochters en 3 zonen
beroep: boerin

Tènin heeft zich een doel gesteld: binnen de twee jaar wil ze leren lezen en schrijven. Vandaag is ze penningmeester van een vrouwengroep die pindaolie produceert. De 36 leden zijn zonder één enkele uitzondering analfabeet.

Toch hebben de vrouwen uit het dorp Nafaya ambities: ze dromen van een verwerkingseenheid die zowel noten kan pletten als pasta maken. Door de aankoop van een motorfiets zouden ze hun productie makkelijker kunnen vervoeren naar Coprakam, 118 kilometer verderop.

De vrouwengroep heeft al geïnvesteerd in een brug, een waterput en een moskee. Door deel te nemen aan de Womed Award hoopt Tènin nog meer aanzien los te weken voor haar coöperatie. Dat kan van pas komen om de nieuwe uitdagingen aan te pakken.

Kom in actie voor onderneemsters in Guinee

womed award - 2016

Tènin Makalo (midden)

De uitreiking van de WOMED Award is een initiatief van Markant vzw en UNIZO met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Trais-logo

Deel deze post