markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Hilde Neven runt Campana vertaal- & tekstbureau

Een Markante Zaak in ... Hasselt

Gepost op
30 september 2015

Gepost in de categorie
ontdek

Zaakvoerders die deelnemen aan de actie Markante Zaken krijgen af en toe een forum in ons Magazine.

Waarom heb je net deze zaak opgestart?

“Nadat ik mijn vertalersdiploma heb behaald, heb ik eerst kort ervaring opgedaan in een vertaalbureau. Geen geweldige ervaring, sterker nog: ik vreesde nadien een hele poos dat ik nooit nog in een woordenboek zou willen bladeren. Terwijl ik zo hield van dat geblader, op zoek naar het juiste woord. Na een omweg van 1,5 jaar bleek die angst ongegrond. Sinds 2006 run ik dit vertaal- en tekstbureau. Klanten kunnen hun teksten bij ons laten schrijven én laten vertalen. Dat is niet alleen efficiënt op het vlak van bijvoorbeeld timing, ze weten op die manier ook zeker dat hun verhaal in elke taal overkomt zoals ze het bedoeld hebben.”

Wat zijn de taken waar je dagdagelijks mee bezig bent?

“Ik waak er sterk over om met mijn beide voeten in mijn vak te kunnen blijven staan. Naast de klantencontacten en het beheren van schrijf- en vertaalprojecten, reserveer ik dagelijks tijd aan het reviseren van vertalingen, begeleid ik onze vertalers & copywriters en schrijf ik zelf wanneer ik maar kan.”

Wat is het fijnste aan je job?

Ik kan soms zo blij worden van het juiste woord, of de juiste zin op de juiste plek.

“De inhoud van wat we doen is altijd gevarieerd. Vandaag leggen we bijvoorbeeld de laatste hand aan de vertaling van de catalogus van een tentoonstelling ,morgen schrijven we een persbericht voor een producent van glutenvrije voedingsproducten Zelf ben ik ook regelmatig op pad voor interviews voor publicaties waaraan ik meewerk. Nu eens bevind ik me op een werf voor een interview met een architect, dan weer ga ik langs bij een straffe vrouwelijke onderneemster. Ik kom altijd met boeiende verhalen terug (lacht).”

Waar haal jij voldoening uit?

“Ik kan soms zo blij worden van het juiste woord, of de juiste zin op de juiste plek. Als een vertaling of tekst de snaar raakt die we beoogden. Als we met de puzzelstukken die de klant ons aanreikte, een tekst of vertaling hebben kunnen maken die doet wat hij moet doen: het verhaal van de klant vertellen. Heerlijk!”

Is je werk goed te combineren met gezin/privéleven?

de uit- knop is vaak moeiIijk te vinden

“ Ik heb een dochter van 5, Milia-Marie, en eentje van 2,5 jaar, Lea-Nore en ben regelmatig ook plusmama. De moeilijkste periode vond ik die na de bevalling. Zorgeloos genieten zat er nooit in, je wil als ondernemer snel weer aan de slag, bang om de trein te missen. Nu de kindjes wat groter zijn, gaat het beter. Mijn echtgenoot is ook ondernemer. Het gebeurt dus regelmatig dat we allebei terug verder werken na het verhaaltje voor het slapengaan. Sinds 1 september probeer ik mijn agenda op woensdagnamiddag enkele uren vrij te houden voor onze dochters. Ik heb er heel lang over gedaan om die beslissing te nemen, maar we genieten nu enorm van die namiddag samen. Ik heb er geen enkele moeite mee om die ‘verloren’ werkuren dan ’s avonds in te halen.”

IMG_8286[4]

Met welke aspecten van het zelfstandig ondernemerschap worstel je weleens?

“Ik kan mijn werk moeilijk loslaten. Als ik op een avond om 21u. nog word opgebeld door een klant met een dringende vraag, rep ik me graag naar kantoor om de nodige hulp te bieden. Dat is niet alleen een sterkte, maar natuurlijk ook een beetje een zwakte. De uit- knop is vaak moeilijk te vinden. Zelfs op vakantie klap ik mijn laptop regelmatig open. Soms even over zulke en andere dingen ventileren met andere onderneemsters of dames, lucht altijd op.”

Ben je fier op wat je al hebt verwezenlijkt? Welke toekomstperspectieven zie je nog?

Ik heb in die 9 jaar tijd, al een hele weg afgelegd. Net als bij onze klanten, evolueert ook ons verhaal. Er komt binnen enkele maanden een nieuwe bedrijfsnaam die onze activiteiten nog beter zal bundelen en duiden, en die meer uitdraagt waar ik voor sta. Meer kan ik daar jammer genoeg nog niet over kwijt. Daarvoor zullen jullie terug even bij me moeten aankloppen begin 2016.”

IMG_7752

Heb je nog tijd voor hobby’s? wat zou je doen met onverwacht een half dagje vrij?

In Artemis Limburg kom ik boeiende mensen tegen, die ook graag van het leven buiten het werk proeven.

“Eén middagpauze per week eet ik mijn boterhammen aan mijn computer om vervolgens richting zwembad te spurten en er wat baantjes te trekken. Dat maakt mijn hoofd heerlijk leeg en tegelijkertijd kom ik steeds met heel wat nieuwe ideeën – en een chloorgeurtje – terug op kantoor. Verder lees en kook ik graag, gaan we regelmatig naar optredens of toneel en engageer ik me binnen Markant. Een onverwacht en ideaal half dagje vrij begint in het zonnetje, op het terras van mijn favoriete koffiebar, gaat verder in een fijne wandeling met de rest van het gezin en eindigt met vrienden rond de tafel voor een lekker etentje en glaasje wijn, thuis of op restaurant.”

 
Wat betekent Markant voor jou?

“Ik ben opgegroeid met Markant in huis. Mijn mama is al jarenlang actief in het bestuur van Markant Riemst en vandaag ook als regiovoorzitster van Limburg. Mijn bijdrage aan Markant is iets bescheidener, maar daarom niet minder vrijblijvend. Ik heb me vijf jaar lang graag ingezet voor Jong Markant Limburg en zet sinds september, met veel goesting en samen met een gloednieuw bestuur, mijn schouders onder Artemis Limburg. Ik kom er op boeiende activiteiten inspirerende dames tegen, die net als ik gepassioneerd zijn door hun werk, maar ook graag van het leven buiten dat werk proeven.”

Hilde Neven neemt met Campana vertaal-&tekstbureau deel aan de actie Markante Zaken. Markant-leden genieten bij haar een eenmalige korting van 10%.

 

IMG_7580

Deel deze post