markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

‘Kicken’ met Hockey en Thai Box

Gepost op
4 januari 2016

Gepost in de categorie
inspireer

Stappen, lopen, zwemmen, fietsen, … sporten die voor velen al voldoende sportieve uitdaging bieden. Niet zo voor Sara Bertels en Isabelle Cloots, twee collega’s in Markant. Zij gaan voor een nieuwe uitdaging (en voor afzien!) Sara in hockey en Isabelle in Thai Box.

Sara: “Mezelf compleet geven tijdens een match geeft mij een geweldig gevoel.”

Het is mijn eerste hockeyseizoen: een nieuwe uitdaging. Ik heb mijn hele leven paard gereden maar dat werd me te tijdsintensief. Ik sportte tussendoor nog wel op individuele basis (zwemmen, joggen en pilates) maar ik wou graag die ploeggeest echt eens voelen. Ik nam zomer 2015 deel aan een tornooi buiten competitie en was meteen overtuigd. Ik schreef me in bij Royal Victory HC en ging gemotiveerd naar de eerste training. Het was meteen heel spannend want na 1 training werd ik al gevraagd om een match mee te spelen. Dat leverde me best wel wat zenuwen op maar uiteindelijk viel het allemaal goed mee. Zo goed dat ik het ondertussen echt graag doe. Het is een technische sport waarbij geen fouten tegen de regels maken al een uitdaging op zich is en best wel wat zelfstudie vergt. Daarnaast moet je heel veel lopen. Mezelf compleet geven tijdens een match geeft mij een geweldig gevoel.

 

Ik werd meteen voor de leeuwen gegooid na de eerste training. Heel spannend maar de ploeg steunde mij heel goed en begeleidde me met de nodige instructies. Het matchen is leuk maar ook leerrijk. Niet enkel over de sport kom je veel te weten maar ook over groepsdynamiek en hoe mensen met druk/stress en met elkaar omgaan. In mijn professionele leven neem ik dus ook wat van het hockey mee!
Onze ploeg is een mooie mix van ervaren en minder/niet ervaren speelsters waardoor we heel veel van elkaar kunnen leren. Dat maakt het natuurlijk wel moeilijker voor de ervaren speelsters omdat ze vaker fouten moeten opvangen, maar ze doen dit steeds met een glimlach en de sfeer in onze ploeg wordt nooit grimmig.

Hockey is redelijk tijdsintensief. We trainen eenmaal per week anderhalf uur, al maakt onze trainer er graag twee van! Verder spelen we elk weekend een match die 2 keer 35min duurt met 5 minuten pauze. Aangezien de hockeycompetitie op Vlaams niveau georganiseerd wordt, is de verplaatsing meestal vrij ver.. Vaak ben ik dan ook meer dan een halve weekenddag in de weer voor hockey.

Het après-uurtje na elke training en match is supergezellig. We verkiezen steeds de ‘vrouw van de match’ en dat levert altijd veel sfeer op. Zij moet dan een ad fundum drinken; dus eigenlijk wil je niet echt vrouw van de match zijn. Daarnaast vorm ik samen met een andere speelster het ‘feestcomité’. Wij organiseren leuke activiteiten naast de wekelijkse trainingen en matchen. Zo gaan we dit jaar een dag naar de kerstmarkt in Essen, gaan we bowlen, huren we een bierfiets, plannen we een BBQ bij mooi weer en gaan we naar goede gewoonte op ploegweekend. De datum ligt al vast, nu nog enkel de locatie en het thema. De speelster die het vaakst tot vrouw van de match verkozen is, krijgt een speciale verrassing. Fun verzekerd.

Het is wel een duurdere sport. Het inschrijvingsgeld is duurder dan wat je pakweg bij een voetbalclub betaalt. Er is ook geen tenue inbegrepen en ook basisuitrusting zoals een stick en goede schoenen, kosten je al snel een behoorlijke som. Daartegenover staat een goede trainer die ons veel leert, goede speelvelden ter beschikking en een goede organisatie. Het is me elke cent waard! 

Elke bal komt hard aan en blauwe plekken zijn schering en inslag. Gelukkig ziet het er meestal erger uit dan het is. Heel wat van mijn ploeggenoten hebben al heel wat (knie) operaties achter de rug. Ook ballen die aankomen tegen een hoofd of oor of stevige botsingen komen voor maar dat hoort er nu eenmaal bij.

De ploeggeest, de uitdaging, jezelf voelen verbeteren, jezelf doelen kunnen stellen, de sfeer achteraf en ergens deel van uit maken: dat is wat mij voldoening geeft.

Sara

Isabelle: “Het gaat me puur om de fysieke inspanning. Een keer per week kan ik alle spanning en frustraties loslaten en de energie laten stromen.”

Ik heb beweging nodig. Sinds mijn tiende beoefen ik moderne dans en hiphop. Voor het eerste voel ik mezelf intussen te oud en voor het tweede is mijn goesting aan het verminderen. De trainingsuren pasten immers niet meer zo goed sinds ons eerste kindje is geboren. Dus heb ik wat rondgeneusd en kwam uit bij Thai Box, een Thaïse gevechtssport. Het spreekt me erg aan om op die manier mijn zelfvertrouwen te vergroten en mezelf te durven en te leren verdedigen.

Het is geen dure sport. Een fitnessabonnement hier in de buurt kost gemakkelijk €45/maand wat ik zeer veel geld vind. Ik ben meteen vriendinnen beginnen stalken om met mij eens mee te gaan tussen al die gespierde mannen. De drempel is intussen genomen; als er nu een les is en mijn vriendinnen kunnen niet gaan, dan ga ik alleen, no worries!

Ik doe niet mee aan competitiewedstrijden: daar ligt absoluut mijn ambitie niet. Het gaat me puur om de fysieke inspanning: de zware opwarming doet me goed en mezelf leren verdedigen is de bonus. Het trainingsritme ligt op 1 keer per week. Van 18:30 – 20 u. Omdat ik vrij veel avondwerk heb, zit een tweede training er niet in. Achteraf samen iets drinken, zit er nu niet in omdat mijn vriend 4x per week voor zijn hobby (hockey) de deur uit is en we voor ons kleintje moeten zorgen.

Blessuregevaar? Ghoh, als we een halfuurtje de lowkicks en middlekicks hebben beoefend, staan mijn benen de volgende dag vol blauwe plekken of voelen ze op zijn minst pijnlijk aan. Als je aan het sparren bent en je bent goed gefocust op je sparringpartner, dan kun je heel wat vermijden, maar de kans bestaat uiteraard dat je een uithaal te incasseren krijgt. Zware blessures zal je niet snel hebben.

Eén keer per week kan ik alle energie die ik over heb, inzetten om frustraties, of momenten waarop ik het moeilijk heb, volledig los te laten. Het doet me goed om ‘af te zien’ en me volledig te laten gaan op muziek en tegen de partner waarmee je oefent/traint. Je hebt geen tijd om na te denken over andere dingen; je focus ligt 100% bij het boksen.

Isabelle

Deel deze post