Laptop of tablet?

Laptop, om de eenvoudige reden dat ik geen tablet heb. Maar dat gebrek compenseer ik met twee laptops: 1 privélaptop en 1 van het werk.

Futuristisch of realistisch?

Realistisch. Ik ben nogal nuchter aangelegd. Maar ik verlies me ook graag in futuristische literatuur, zoals over de opties voor toekomstig leven op aarde om een ander sterrenstelsel te ‘koloniseren’ voordat de zon hen op aarde verschroeit. De natuurkundige Max Tegmark wijdt hier bijvoorbeeld een hoofdstuk aan in zijn recente boek Life 3.0 (een aanrader!).

Nederland of België?

België, alleen al om de gastronomie! Lunchvergaderingen waarop je enkel kleffe broodjes met karnemelk worden aangeboden: het zal, echt waar, nooit wennen.

E-reader of papieren boek?

Papieren boek. Ik vind het heerlijk om in boekenwinkels te snuisteren en kan daar nooit buitenstappen zonder nieuwe aanko(o)p(en).

Zwart of wit?

In mijn kledingkeuze: zwart, want ik knoei te gemakkelijk op witte kleren 🙂 In mijn dagelijkse opvattingen: ik hoop dat ik daarin de nuance vind en voldoende oog heb voor grijsschakeringen.

2018 of 2040?

Geef mij maar het heden, de tijd gaat sowieso al veel te snel voorbij. Maar ik pleit tegelijk ook voor meer aandacht voor de lange termijn, bijvoorbeeld wat uitdagingen betreft op het vlak van artificiële intelligentie.

Facebook of Instagram?

Facebook, ik maakte er ooit een profiel aan om in contact te blijven met vrienden van Erasmus en ben er, ondanks een haat-liefdeverhouding met het platform, blijven plakken. De mens is nu eenmaal een sociaal dier, nietwaar? Op Instagram heb ik geen profiel.

Vliegreis of treinreis?

Beide. Ik kan ook altijd goed werken op treinen en vliegtuigen, en ik hou (meestal) van het onderweg zijn, zolang de trein op schema spoort.

Hardlopen of wandelen?

Ik doe beide graag, maar de laatste tijd trek ik graag alleen het bos in om te wandelen. Een wandeling zorgt voor focus en structureert gedachten. Als je wandelt, heb je ook meer oog voor de natuur dan wanneer je loopt.

Online of offline?

We kunnen in principe niet meer uitloggen, vandaar dat ik voor onlife zou kiezen. Tijdens het geven van lezingen merk ik dat vooral senioren nog een uur gefocust kunnen luisteren, zonder op hun smartphone te kijken. Aan het begin van dit nieuwe jaar wens ik iedereen (inclusief mezelf) meer aandacht voor dit waardevolle ‘offlineaspect’: minder digitale afleiding toelaten, om ruimte te scheppen voor rust en concentratie.

Wil je Katleen Gabriels live aan het woord horen? Kom dan 1 februari om 19u naar De Melkerij in Zemst.