De Koningsdam, zeker en vast het pronkstuk van de HAL, werd in 2016 in de vaart genomen. Eenmaal aan boord van dit prachtige schip word je ondergedompeld in een wereld van verfijning, verwennerij en beleving. Nieuwe bestemmingen vaar je tegemoet, culinaire meesterwerkjes kan je degusteren, concerten staan geprogrammeerd en bij de Koningsdam komt daar ook beeldende kunst bij.

Art Link en HAL sloegen de handen in elkaar om in de drie trappenhallen van het schip drie thema’s uit te werken: portretten, muziek en het surrealisme. In samenwerking met de ontwerper van het schip werden werken geselecteerd van hoofdzakelijk jonge kunstenaars. Dankzij deze samenwerking slaagden HAL en Art Link er in de kunstwerken als een onderdeel van het schipdesign op te nemen. Kunstwerken worden een ‘landmark’ op het indrukwekkend schip en voor de toeristen die er hun weg zoeken zeker ook een dankbaar herkenningspunt.

En laat ons hopen dat HAL ook in de toekomst inzet op het verhaal van de kunstenaar en zijn werk. Een moeilijk evenwicht zo blijkt: het schip mag geen galerij worden, maar wil anderzijds de passagiers ertoe aanzetten de diverse lagen van een kunstwerk gaandeweg te ontdekken.