markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Markante Zaak in de kijker: De Plantage

Gepost op
4 januari 2016

Gepost in de categorie
ontdek

Karine maakte met speciaalzaak De Plantage een sudderende droom waar in Beveren-Waas. Ze verkoopt er talloze theevariëteiten en alles wat met thee te maken heeft: theekannen, glazen, theekopjes, zeefjes,…

Thee heeft helemaal niets met mijn opleiding te maken. Ik studeerde Handel, PR en Communicatiewetenschappen. Daarna belandde ik met mijn ex-man in de hotelbusiness. Ik woonde lang in het buitenland (Griekenland, Marokko) en ook aan de Belgische kust. Het was een uitdagende wereld en een boeiende periode. Ik heb er heel graag in gewerkt en heb er ook veel geleerd. Zeker de jaren in Marokko waren als vrouw niet simpel. Het aangaan van uitdagingen heeft me zeker gesterkt en ik ben dankbaar om wat ik er aan levensfilosofie heb uitgehaald. Ik ben er ook in aanraking gekomen met thee als teken van gastvrijheid. Stilaan groeide er een passie en een droom. Terug in België  begon mijn zoektocht naar theespeciaalzaken.”

Plantage

Karine met dochter Madeline en de nieuwe liefste klant, eerste kleinzoon Louis. Hij wordt helemaal hoteldebotel als hij de winkel binnenkomt!

“In Marokko ben ik in aanraking gekomen met thee als teken van gastvrijheid.”

Ik heb mijn passie omgezet in realiteit. In 2008 heb ik een zaak overgenomen van mijn zus. Het was enerzijds een kans op een nieuwe start na  mijn echtscheiding en anderzijds een honger die ik wou omzetten in realiteit. Ik was al 48 toen ik de zaak overnam dus ik had zoiets van ‘nu of nooit’. Mijn kinderen Madeline en Laurens waren al kotstudenten en dus kon ik me volledig werpen op het nieuwe concept dat ik voor ogen had. Mijn zus stond me gelukkig bij met wijze raad, gebaad in een zee van zussenliefde.

 

Het runnen van de zaak is een permanente opdracht: aankopen, aanvullen, aantrekkelijke etalages bedenken en schikken, de winkel onderhouden, creatief denken…tot ‘s nachts toe: dromen omzetten in ideeën. Ik probeer bijvoorbeeld altijd nieuwe, unieke geschenkpakketten te bedenken.
De Plantage is een kleine winkel, te klein al, maar heeft een zeer goede ligging. Ik run de zaak grotendeels alleen maar op zaterdag heb ik hulp van jobstudente Julie en van Bernard, mijn vriend die mij in alles steunt. Ik ben er eigenlijk dag en nacht mee bezig. Ik wil best meer tijd vrijmaken voor mijn vriend en de kinderen. Gelukkig beseffen zij als geen ander dat ik mijn zaak met passie run. Een droom die ik  vroeger wegcijferde voor de rol van mama, wat ik trouwens ook met hart en ziel deed!

Het fijnste is wakker worden en weer zin hebben om de dag te beginnen. Voldoening haal ik uit de reacties van klanten.  Ik geniet ook van de vrolijke gezichten die het assortiment leuke  theekannetjes, kopjes en kommetjes in de grote uitstalramen opwekken. Thee en infusies dragen ook bij tot de gezondheid en ik vind het heerlijk mensen tips & tricks bij te brengen.  Ik hou ervan ervaringen en positieve dingen te delen.

De zaak én ik hebben een sterke evolutie doorgemaakt. Eerlijk gezegd wist ik in het begin niet meteen welke richting het zou uitgaan. Wèl dat de focus op thee moest liggen.. Ik ben 7 jaar geleden begonnen met 20 soorten thee en infusies. Vandaag staan er meer dan 200 in de rekken. Het aanbod is uitgebreid met aallerlei thee-accesoires, met enkele versgebrande koffiemelanges en heerlijke, vaak seizoensgebonden, lekkernijen. Mijn geschenkmanden zijn gegeerd.

Het is niet vanzelf gekomen. Aanvankelijk waren de believers op één hand te tellen; ze dachten dat thee een te kleine niche zou aanspreken.. Ik ben er gelukkig in geslaagd De Plantage op de kaart te zetten.  Het fijne is dat ik me in thee steeds verder kan verdiepen. Ik volg regelmatig cursussen, lees er veel over en het product blijft me uitermate boeien. Ik laat eigen mengelingen samenstellen en  ik verzin namen voor mijn melanges. Al gehoord van Winter in Beveren, Dinsdag Marktdag in Beveren, Park Hof ter Saksen, Weekendje in Beveren, Weekendje aan Zee, Smurfenthee, en de nieuwste : K3 goes banana…?

Ik worstel weleens met sommige aspecten van het ondernemerschap. De veelheid aan regeltjes die je opgelegd krijgt, maakt ondernemen niet simpel. Ook het kostenplaatje weegt soms zwaar. Zo maakt de  hoge personeelskost uitbreiding  onmogelijk. Met meer personeel zou ik bijvoorbeeld meer kunnen uitleveren, deelnemen aan beurzen, beurzen bezoeken ook. De hoge personeelskost remt me af. Voor mijn kleine zaak zou het ‘verdrinken’ betekenen en ik lijf liever zwemmen.

Ik heb van velen goede raad gekregen. Ik onthoud vooral:

  • Waar een wil is, is een weg
  • If you want to be a shark in business, you have to swim between sharks
  • Working hard for something we don’t care about is called stress, working hard for something we love, is called passion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze post