Geraldine, jij hebt drie jaar geleden het event-en digitaal marketingbureau b-iconic opgericht en hebt ondertussen al wat watertjes doorzwommen op vlak van ondernemerschap. Wat is het eerste dat jij aan Andrea hebt meegegeven vanuit jouw persoonlijke ervaringen?

“Het eerste dat ik Andrea heb meegegeven is: zorg voor een goede fundering, een stevige basisstructuur. Van daarop bouw je dan verder jouw zaak uit.

Hoe ga je je organiseren, welke processen zijn er, hoe ga je jouw administratie aanpakken, en ook op financieel vlak heel goed nagaan welke jouw kosten zijn en hoeveel je per maand nodig hebt om te overleven? Bij de opstart van een zaak komen zoveel aspecten kijken. Het is belangrijk om hier aan de basis al bij stil te staan en orde te creëren. Van hieruit kan je dan jouw doelen gaan stellen, want zonder doelen is er geen focus en kan je jouw prioriteiten niet stellen. En dan het allerbelangrijkste: geloof in jezelf.”

Wat typeert voor jou een sterke onderneemster?

“Er zijn verschillende ingrediënten:

  • iemand die vanaf nul een eigen zaak opstart, iemand die haar hart volgt en durft te springen om haar droom te verwezenlijken, zonder te luisteren naar oordelen en kritiek van de omgeving en zo dus dicht bij zichzelf blijft.
  • iemand die niet bij de pakken blijft zitten, durft op te staan na te vallen (want het is niet altijd rozengeur en maneschijn) en hieruit lessen trekt en bijgevolg bijstuurt.
  • iemand met een open, flexibele én positieve mindset.
  • iemand die zich volledig toelegt op haar passie, met focus en zelfdiscipline.
  • iemand die zich durft te tonen en zich kwetsbaar durft op te stellen.
  • iemand die 100% naar haar innerlijke stem luistert en zo haar eigen pad volgt.”
Andrea, is de ‘match’ met Geraldine geslaagd? Wat is het belangrijkste dat je al uit dit traject geleerd hebt?

“Het maakt niet uit of je al een succesvol beroepsleven van 10 jaar achter de rug hebt of niet. Als je een ondernemer wordt, is het altijd moeilijk. Ik was een echte ervaren ondernemer aan het zoeken die de uitdagingen van een starter begreep, die me kon helpen om de basisstructuur van mijn onderneming op te zetten en die me kon motiveren om te groeien; ik ben blij dat ik Geraldine heb gevonden! Ze geeft me advies voor mijn administratie, productiviteit, communicatie en vooral motivatie om in mezelf te geloven en de mensen te laten zien waar ik goed in ben.”

Hoe heb jij beslist om voluit voor het ondernemerschap te gaan?

“We hebben allemaal een gave, iets dat zo krachtig is dat als je het deelt, je anderen kunt helpen. In mijn geval is dat mijn strategische visie en creativiteit voor reclame.

Na mijn verhuis naar België voor de liefde vond ik gedurende lange tijd geen werk in mijn sector. Ik was niet bereid om nog langer te wachten en mijn professionele ontwikkeling op te geven. Omdat het systeem mij geen opportuniteit gaf, heb ik zelf mijn kans genomen. Ik wist namelijk dat ik hiermee mijn professionele zelfrespect en economische onafhankelijkheid kon herstellen. Dus nam ik het initiatief en heb ik mijzelf hergepositioneerd van werkzoekende naar het aanbieden van mijn diensten. Zo deed ik de sprong naar zelfstandige.”

Ben je nog steeds blij met deze keuze?

“Zeer tevreden! Het ondernemerschap is een complete training om te evolueren op vlak van mindset, actie en toekomstvisie. Ik kan niet liegen: ja, het is moeilijk en frustrerend maar wanneer je een manier vindt om jouw uitdaging te beheren, maakt dat jou trots en krijg je meer zelfvertrouwen. Wanneer ik een kleine ondernemer zoals mezelf kan helpen, voel ik dat ik mijn missie goed zit en ontvang ik een boost van energie en vreugde.

Ik heb het geluk gehad om me met ondernemers te omringen die dit verlangen om te groeien met mij delen en die mij door dik en dun steunen. Ik wens alle starters hetzelfde toe.”