markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Vergeet je sportzak niet

Hoe je gezinsleven te organiseren als competitiesport je huiskamer binnensluipt

Gepost op
4 juli 2018

Gepost in de categorie
inspireer

Een kind dat graag en veel sport, de meeste ouders zouden ervoor tekenen. En toch is een ‘veelsporter’ in je gezin niet altijd evident. Het brengt niet alleen heel wat praktisch geregel met zich mee, ook mentaal en fysiek heeft het kind begeleiding nodig, en dan kan je als ouder maar beter goed op de hoogte zijn. De ouders spelen immers een niet te onderschatten rol in de sportloopbaan van hun kind.

Het nieuwe boek van Veerle Valaert en Stefanie Falat wil een praktische handreiking bieden voor ouders van kinderen die veel sporten. Want het sportlandschap kan een waar kluwen zijn en dan is de juiste informatie goud waard. Veerle Valaert en Stefanie Falat zijn vanuit verschillende rollen betrokken bij dit thema. Ze brengen vanuit de rol van de sporter, de coach en de ouder, hun expertise samen in dit boek.

Markantmag vroeg auteur Veerle Valaert hoe het boek tot stand kwam.

Veerle, hoe zijn jullie op het idee gekomen om een boek te schrijven rond competitiesport in het gezinsleven?

“Stefanie en haar man zijn eigenaar van Motus, een sportcentrum in Waasmunster. Stefanie is daar personal trainer en ik ben mental coach. We begeleiden dagelijks sporters, teams, kinderen en ouders in hun weg vooruit. We merkten dat er rond het topic van ouders van sportende kinderen niet zo heel veel literatuur te vinden was … vandaar de opzet van dit boek. Bij sportende kinderen zijn er drie partijen te onderscheiden: de sporter zelf, de ouder en de coach en wij laten vooral de rol van de ouder aan bod komen: wat kan je doen als ouder om je kind het best te begeleiden?”

Vergeet je sportzak niet  Hoe je gezinsleven te organiseren als competitiesport je huiskamer binnensluipt

Auteurs: Veerle Valaert en Stefanie Falat

Taal: Nederlands

Aantal pagina’s: 208

Verschijningsdatum: 07.06.2018

Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts

Te verkrijgen in de boekhandel of online

Hoe zijn jullie tot de samenstelling van de verhalen gekomen?

“We hebben ouders bevraagd over hun bezorgheden maar ook hun fierheden. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk expertise ingewonnen door enquêtes af te nemen bij de sporters, de sportcoaches, experts van Sport Vlaanderen, opvoedingsdeskundigen, sportpsychologen … We goten er natuurlijk ook een beetje onze saus over. Het zou een luchtig, positief en handig boek worden, dat schouderklopjes geeft waar het hoort, en inspirerend is waar het mag.”

Ben je zelf opgegroeid in een gezin waar sport belangrijk was?

“Ja, zowel Stefanie als ik hebben allebei een verleden in de topsport: ik ben gymnaste geweest en Stefanie speelde tennis. Allebei op hoog niveau, maar zonder topsport-statuut. We spendeerden wel een aanzienlijk deel van onze vrije tijd aan sport, en weten dus perfect wat de combinatie met de studies en het gezin inhoudt voor de sporters zelf.”

Ieder kind is uniek, iedere sport is uniek en iedere gezinssituatie is uniek.

Wat zijn de grootste hindernissen die gezinnen met competitie-sportende kinderen ondervinden?

Wel, er zijn uiteraard ouders en kinderen die de combinatie soms te druk vinden, en nog weinig tijd overhouden voor andere hobby’s, maar de meesten zijn er heel positief over. De meeste ouders zijn blij dat hun kinderen een passie gevonden hebben, en stimuleren hun kinderen dan ook in het naleven van die passie. Het is ook allemaal zeer persoonlijk. Terwijl het ene kind zeer vlot met de prestatiedruk om kan, is het voor het andere veel moeilijker. Misschien is zelfprojectie en vergelijken wel een hindernis. Ieder kind is uniek, iedere sport is uniek en iedere gezinssituatie is uniek. Laat je er niet inrollen, maar pak het vast.”

Tekst: Evy Van Der Linden

Wat zijn de belangrijkste lessen die je kan trekken na het lezen van dit boek?

“Je kan er enkele belangrijke lessen uit trekken, ook als je kind geen competitie-sporter is, maar een andere passie heeft gevonden, zoals muziek:

  • Investeer in je netwerk. Deel je successen, en je lasten. Er zijn heel wat andere gezinnen die dezelfde bekommernissen en vragen hebben, en die je zeker willen helpen.
  • Sportganiseer: Organiseer je op sport. Verzamel je info, plan die in, en voer gestructureerd uit. Door je goed te organiseren, en proactief in actie te schieten, zal het allemaal wat vlotter lopen.
  • Vergeet je eigen sportzak niet. Als ouder kan je geen mooier voorbeeld stellen dan zelf de beste versie van jezelf te zijn. Sport is voor iedereen gezond en kan structuur brengen in drukke dagen.”

Veerle en Stefanie geven 3 exemplaren van het boek weg aan de lezers van Markantmag. Beantwoord onderstaande vraag voor 31 juli en maak kans op een exemplaar! De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Deel deze post