markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

recensies

Ontdek Breda en Etten-Leur!

Dichtbij en toch iets anders...

Gepost op
28 mei 2018

Gepost in de categorie
ontdek

Het is hoogzomer in april als de trein vanuit Brussel naar Amsterdam halt houdt in Breda. Sinds enkele weken volgt “De Amsterdammer” de bedding van de Thalys. Voor een dichtbij en toch net-iets-anders-bestemming is Breda dus ideaal. De stad lijkt wel één groot terras. De zon trekt iedereen naar buiten en ook de levendige markt op vrijdag zit daar zeker voor iets tussen. Een lekkere koffie bij Yirga zet de toon.

 

 

Blind Walls Gallery

We zijn klaar voor de Blind Walls Gallery Tour. Je kent ze wel: de ‘blinde muren’ in een stad. Vaak zijn ze grauw en grijs en geven ze een verloederde indruk aan de buurt. Maar niet in Breda. De organisatie Blind Walls Gallery werkt aan een nieuw stadsgezicht. Vanaf 2015 verschijnen zowel op tijdelijke als permanente locaties muurschilderingen gemaakt door internationale talenten op het gebied van grafisch ontwerp, street art, typografie en illustratie. De schilderingen verbeelden de verschillende verhalen van Breda, geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad. Zo’n 73 werken doorheen de stad kan je gaan bekijken. Huur een fiets of wandel door de stad en download de app die je op je tocht zal vergezellen. Leuk als vakantie-uitje met de kids. Wedden dat de ‘ruiter op de fiets en de fietser op het paard’ hun verbeelding op dreef brengt? Of maak een selfie met de vleugels die Kelsey Montague je aanreikt in ‘What lifts you’.

De grote oranje muur aan de Molsparking vertelt hoe verbouwereerd de Amerikaanse kunstenaar Steve Expo Powers de oranjegekte bekeek op de eerste koningsdag in 2014.

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst: Jo Haerens

Foto bovenaan: Blind Walls – Fotograaf Luke da Duke

Breda is makkelijk te bereiken per trein, de IC trein van Brussel naar Amsterdam stopt nu in Breda in plaats van Rozendaal, dus een rechtstreekse trein. Vanaf Brussel zijn er dagelijks 14 IC treinen. Koop je tickets op www.nmbs-internationaal.com en je kan ze thuis printen of uploaden.

Meer info over de adresjes die wij bezochten:

App

What lifts you – Kelsey Montague Art – Fotograaf Rosa Meininger

Op het water

De zomerse namiddag nodigt uit om het water op te gaan. De rondvaart over de singels van Breda brengt verfrissing. Wist je dat ook in Breda de liefdesslotjes een weg vonden naar een brug? De Hoge Brug is goed op weg naar een place-to-be voor verliefde paartjes. De schipper vertelt geanimeerd over geschiedenis, kruidt alles met zijn eigen visie en leuke anekdotes. De naam Breda dook voor het eerst op in een oorkonde van 1125. Het was een nederzetting op de plaats waar de riviertjes de Mark en de Aa samenvloeien. In de 14de eeuw werd de stad ommuurd en rondom de stad liggen de singels.

Door het huwelijk van de Duitse edelman Engelbrecht van Nassau met de Bredase Johanna van Polanen werd Breda een Nassaustad. De Nassaus gaven Breda het aanzien van een hofstad. Zin in een portie(tje) geschiedenis en vooral veel pittoreske plaatjes? Dan is deze boottocht een leuke tip. Of misschien wil je graag je eigen boot besturen. Ook dat kan!

Tekst gaat verder onder de foto

Fotograaf Mariëlle Houben

Vrouwen rond van Gogh

Aan leuke adresjes om de innerlijke mens te versterken zal het je in Breda niet ontbreken. Bij mooi weer zijn tal van pittoreske straatjes en pleintjes het decor voor een lekkere lunch of drankje. Flaneren en ontdekken is de boodschap.

En er was toch ook van Gogh? Grootvader van Gogh was predikant in de grote Kerk. Hier en daar in de stad zie je infopanelen die je aan Vincent van Gogh herinneren. Veel leuker is het om met een groep de wandeling “Vrouwen rond van Gogh” te volgen. Ieder krijgt een rol toebedeeld en met een knipoog naar toenmalige waarden en normen herleeft de familie van Gogh. Afsluiten met een van Gogh biertje maakt het geheel rond.

Zo een twaalftal kilometer buiten Breda komen we in Etten-Leur. In 1875 vestigt zich hier de familie van Gogh. Vincent is dan 22 jaar, woont niet meer thuis maar keert regelmatig naar zijn ouders terug. Voor de jongeman een inspirerende plaats, want hier beslist hij om definitief te kiezen voor het kunstenaarschap. Ook in Etten-Leur zijn ze fier op hun ‘historische’ figuur en het kerkje bewijst hem dan ook alle eer.

Tekst gaat verder onder de foto

Grote toren vanaf Havermarkt – Fotograaf Wessel Keizer

Begijnhof – Fotograaf Mariëlle Houben

Smakelijke streek

Maar wie Brabant zegt, zegt in het voorjaar ook asperges. Als afsluiter van onze tweedaagse tocht rijden we naar De Santspuy, een asperge- en wijnboerderij. De stadsdrukte maakt plaats voor prachtige zichten op landerijen. De familie Sweep wacht ons op. Aspergesoep, lekker brood, appelgebak … we zijn er welkom! En niet alleen wij. Ook andere groepen of individuele bezoekers vonden de weg naar de boerderij op deze zonnige dag. We wandelen door de aspergevelden, langs de wijnranken en horen schitterende verhalen! Een geboren verteller is Gilbert Sweep. Prachtig hoe hij zijn bedrijven uitbouwt met een eindeloze inzet en een aanstekelijk enthousiasme. En … wijn verbouwen in Brabant. Het kan! Driemaal raden wat we, ’s avonds en terug thuis, op het menu hebben gezet: verse Brabantse asperges met een lekker glaasje wijn van De Santspuy.

Tekst gaat verder onder de foto

Wil je graag met je afdeling Breda en Brabant ontdekken? Neem dan zeker contact op met VVV Breda.

 

 

 

Deel deze post