markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

recensies

Leiden in de ban van Rembrandt

Gepost op
5 oktober 2018

Gepost in de categorie
leer

In 2019 zal het 350 jaar geleden zijn dat Rembrandt van Rijn overleed. Een gebeurtenis die haast vanzelfsprekend wordt aangegrepen om het leven van de beroemde schilder uitgebreid te vieren! En … niet alleen in Amsterdam en den Haag. Ook Leiden koestert “zijn” kunstenaar. Op 15 juli 1606 werd hij immers in de Leidense Weddesteeg geboren.

Tijd dus om het gezellige Leiden op de agenda te zetten en de sporen van Rembrandt op te zoeken. Maar Leiden heeft ook nog heel wat meer te bieden … Een weekend genieten!

Gids Marike neemt ons mee doorheen de stad. De eerste stopplaats is de Oude Lakenhal. Sinds 1874 is Museum De Lakenhal gevestigd in een mooi historisch stadspaleis: de Laecken-Halle, die in 1640 werd gebouwd. Eeuwenlang deed het dienst als keurhal voor wollen lakense stoffen, die vanuit Leiden over de hele wereld werden geëxporteerd. De oorspronkelijke voorkant van het gebouw is nog helemaal intact. Binnenin wordt er nu nog met man en macht gewerkt en de gevel van de nieuwe uitbreiding staat bij ons bezoek nog in de steigers. Maar wat we al kunnen zien is veelbelovend. In het voorjaar van 2019 gaat dit museum opnieuw open. Najaar 2019 krijgt de Rembrandt hier onderdak voor een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan zijn vroegste werk. Veel van de werken uit zijn periode in Leiden zullen te zien zijn, waaronder het oudst bekende schilderij van Rembrandt: de Brillenverkoper.

Rembrandt achterna

Als jonge kerel gaat Rembrandt naar de Leidense Latijnse school en schrijft zich in aan de universiteit van deze stad. Dit is echter van korte duur want het artistieke bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Op onze wandeling ontmoeten we Rembrandt in de Weddesteeg waar hij werd geboren, het lijkt of we hem zien wandelen doorheen de stad en op het mooie pleintje aan de Latijnse school halt houdt. Langsheen kleine pittoreske straatjes komen we bij zijn leermeester. De Leidse historieschilder Jacob van Swanenburgh ontvangt ons in zijn atelier aan de Langebrug. Het is een leuke stopplaats op de Rembrandt wandeling en in een korte video mapping waan je je even in het kunstenaarsatelier.

Hofjes in de stad

Tijd om te verdwalen in de straten van het Pieterskwartier. Dit Quartier Latin van Leiden kan ons bekoren. Kunstenaars en studenten vinden hier al eeuwenlang een onderkomen. Het Academiegebouw, de Latijnse School en enkele hofjes lijken wel een filmdecor.

Hofjes? Ja, in Leiden vind je er zo’n 35-tal. Hofjes werden opgericht door rijke mensen die zo hun hemel wilden verdienen. Oude en behoeftige mensen konden er gratis wonen, kregen vaak ook gratis eten maar … moesten zich houden aan strenge regels zoals één keer per maand een bad nemen!

lees verder onder de foto

Tekst: Jo Haerens
Copyright: Leiden Marketing

 

Leiden is gemakkelijk, snel en comfortabel te bereiken met de trein.

www.nmbs-internationaal.be

 

We logeerden in het charmante
Boutique Hotel Huys van Leyden.

 

Restotips:
www.waagleiden.nl
www.restaurantcityhall.nl
www.koetshuisdeburcht.nl
www.stadscafevanderwerff.nl

 

Onze boot lag bij de
Leidse Rederij.

 

We kwamen net op tijd uit de
Escape Room

Poëzie en schippersverhalen

Tijdens het wandelen wordt ook de poëtische geest gevoed: op tal van gevels vind je gedichten in diverse talen en vaak in een mooie grafische zetting.

We zijn uitgewandeld en Marike laat ons achter bij de Leidse Rederij. Met het enthousiaste verhaal van de schipper verkennen we Leiden op weer een andere wijze. Wat een gezellige drukte op de grachten! Studenten aperitieven op hun boot, anderen leggen aan om even boodschappen te doen en wij genieten van de anekdotes, de sfeer en het prachtig zicht vanop het water.

We sluiten de dag af in Restaurant Waag. Ook hier één en al gezelligheid en sfeer.

lees verder onder de foto

Oud en nieuw vinden elkaar

Dag twee van onze uitstap besteden we aan de wereldvermaarde collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De Egyptische, Griekse en Romeinse collecties katapulteren ons terug in de tijd. Maar nog steeds vertellen deze beelden prachtige verhalen! De lunch in het Italian bar-bistro City Hall brengt ons weer terug in het heden en de ober suggereert ons het concept “foodsharing”. We kunnen ook niet voorbij aan de levendige markt en enkele marktkramers weten ons te overtuigen om een “verrassing-voor-de-thuisblijvers” mee te nemen.

Als afsluiter is het verzamelen geblazen aan de Jan van Houtkade. We gaan op zoek naar het “grote geheim van het Middeleeuwse kruithuisje”, waar Rembrandts geest nog zou rondwaren. Een smal trapje leidt ons naar de mysterieuze kamer. De deur achter ons gaat dicht. Een uur hebben we de tijd om het raadsel op te lossen: zoeken, puzzelen en gissen. Een Escape Room in de sfeer van Rembrandt. Brasserie Koetshuis de Burcht versterkt de innerlijke mens vooraleer we weer huiswaarts sporen. Leiden heeft ons hart gestolen. Volgend jaar keren we zeker terug voor “2019 en de jonge Rembrandt”!

Deel deze post