markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

Sol Deborchgrave ontdekt voor Markant de troeven van Pas-de-Calais

recensies

Louvre – Lens bezorgt Le Pas-de-Calais nieuwe dynamiek

Gepost op
1 februari 2016

Gepost in de categorie
inspireer

Lens, een stad van 36.000 inwoners, werd door hét Louvre uitgekozen als plek voor een nieuw prestigieus filiaal. Het vermaarde Japanse architectenbureau Sanaa creëerde er in 2012 een wonderlijk transparant museumcomplex. Vijf met elkaar verbonden glasheldere gebouwen werden ingeplant in een minimalistische tuin op de resten van een voormalige mijnsite.

Louvre-Lens

Het Louvre-Lens ontleent werken uit de immense collecties van het Louvre-Paris. De 120 m lange ‘Galerie du Temps’ presenteert 250 werken tot een prachtig chronologisch overzicht van de vroege oudheid tot de 19e eeuw. Tevens worden per jaar twee tijdelijke, zeer kwaliteitsvolle tentoonstellingen in de daartoe bestemde ruimte ondergebracht. Het verveelt bijgevolg nooit om dit schitterende museum te bezoeken. En de toekomst zal nog meer te bieden hebben, vermits een nieuw gebouw gepland wordt om 300.000 bijkomende werken uit het Louvre-Paris te herbergen, ter voorkoming van eventuele waterschade in Parijs. Er komt een nieuwe opleiding ‘conservatie van kunstwerken’ en in een oude pastorie in Lens start kunstverzamelaar François Pinault een artiestenresidentie.

Bovendien wordt een groep mijnwerkershuisjes omgevormd tot een groot hotelproject.

Naast haar nieuwe functie als kunstbaken draagt Lens een zwaar mijnverleden met zich mee. ‘Le Bassin Minier du Nord-Pas-de-Calais’ behoort sinds 2012 tot het Unesco Werelderfgoed. De tweelingterrils, de hoogste van Europa (186 m), hebben een unieke flora en fauna. Een gids kan je begeleiden tot de top, waar je geniet van een weids panorama over de hele streek. De basis van de site 11/19, gedurende meer dan 100 jaar (tot 1986) centrum van de kolenexploitatie, geeft een goed beeld van wat een werkende mijnsite was, met zijn mijnschacht, de grote toren en de woonwijk. De site wordt nu uitgebouwd tot centrum voor de studie van ecologie en duurzame ontwikkeling.

Niet enkel het teloor gegane mijnverleden heeft de streek zwaar getroffen. Ook W.O. I bezorgde haar heel wat littekens. Monumentale herdenkingsplaatsen, zoals Notre-Dame-de-Lorette in Souchez en het Canadian Vimy Memorial zijn alom bekend en worden zeer frequent bezocht. In Vimy legden de Canadezen een bos aan in een gehavend landschap van bomkraters, respectvol ‘gerestaureerd’ als herinnering aan een totaal vernietigde streek. Een nieuw onthaalcentrum zal daar weldra worden ingehuldigd (april 2017).

Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van W.O. I werden in Souchez twee nieuwe moderne projecten toegevoegd, beide na internationale architectuurwedstrijden. Het verzoeningsmonument ‘l’Anneau de la Mémoire’ is een ovaalvormige ring van 345 m omtrek uit stalen platen en beton.  Op de platen zijn in alfabetische volgorde de namen gegraveerd van 580.000 soldaten, ‘vriend en vijand’, uit alle contreien van de wereld, gesneuveld in Noord-Frankrijk tijdens de eerste Wereldoorlog. Dit bijzonder indrukwekkende symbool van vrede en verzoening is tegelijk monumentaal en bijna onzichtbaar in de heuvel verborgen.

In juni 2015 werd aan de voet van de heuvel een nieuw bezoekerscentrum gebouwd: Lens 14-18, Centre d’Histoire Guerre et Paix. Het museum in donkergrijze glimmende beton verrast door grote openingen in de buitenvolumes, die een spel van contrasten tussen licht en duister naar binnen brengen. Het beschikt over een ongeziene collectie originele documenten, kaarten, films en archieffoto’s over die allesvernietigende oorlog in Noord-Frankrijk.

Getuigen ook in de hele regio zijn de vele kerkhoven, kleine netjes onderhouden stilte-oorden, eigendom van de vele landen die er jonge mensen verloren.

 

© Foto Matthieu Brard

Top voor je verblijf:
Restaurant L’Atelier de Marc Meurin, site Louvre-Lens

Hôtel Grand Place + Restaurant Anagram, Grand’Place 23, Arras

Pâtisserie Patrick Hermand, Arras

 

Ook prima:
Restaurants L’Ambassade en Le Petit Rat Porteur, Arras

Louvre-Lens01

Foto 1: Galerie du Temps© Philippe Chancel

Foto 2: © Office de Tourisme de Lens

Foto 3: © Laurent Lamacz

Een mooie middeleeuwse stad, die aan de oorlogsgruwel niet ontsnapte, is Arras.

Uniek zijn de 2 pleinen, Grand’Place en Place des Héros, samen met een tussenstraat één monumentaal geheel. Grotendeels verwoest tijdens W.O.I werden de 155 woningen in Vlaamse barokstijl volledig in hun oorspronkelijke staat hersteld, met hun arcaden-galerijen en prachtige gevels. Ook het elegante belfort werd verwoest en later heropgebouwd. Onder Arras bevindt zich een netwerk van ondergrondse gangen, Les Boves, oorspronkelijk krijtgroeven en in de 15de eeuw berging voor graan, wijn en paarden. Tijdens WO I liepen de gangen tot aan het front, om bescherming te bieden aan de soldaten die Arras in 1917 bevrijdden. Het herstelde gangencomplex van de Carrière Wellington evoceert op indrukwekkende wijze het leven van de ongeveer 24.000 soldaten bij hun voorbereiding van de verrassingsaanval tegen de Duitsers.

Zeker een bezoek waard is de 18de-eeuwse Sint-Vaastabdij, een groot classicistisch gebouw, dat het Musée des Beaux-Arts herbergt met een fraaie collectie oudheden en schilderkunst in een verzorgde presentatie.

tekst: Sol Deborchgrave

Deel deze post