Dit drama geeft ons een inkijk in het huwelijksleven van de twee hoofdpersonages Joan en Joe Castleman. Ogenschijnlijk is dit het perfecte huwelijk waarbij hij een succesvolle schrijver is met een vrouw die zichzelf volledig heeft weggecijferd. Al haar eigen schrijfaspiraties zijn verdwenen onder druk van hem want er kan maar één individu in de schijnwerpers staan. Tekenend voor hun relatie is hun aanwezigheid op recepties waar Joe steeds aan het woord is en zij niet veel meer mag zijn dan een figurant in zijn leven. Wanneer Joe zijn Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst mag nemen, komen er scheurtjes in dit schijnbaar perfecte huwelijk.

Glenn Close is perfect gecast in deze ode aan een vrouw die vecht voor de erkenning van haar vele talenten. Terwijl haar carrière in de jaren tachtig en negentig grote hoogten bereikte leek ze voor vele filmliefhebbers de laatste jaren verdwenen van de aardbol. Met deze doorleefde vertolking van Joan als de echtgenote die steeds in de schaduw van haar man leefde, toont Close aan dat ze nog steeds een geweldige actrice is. Zonder haar geloofwaardigheid te verliezen, wisselt ze in één seconde van de gemoedstoestand boos naar verdrietig.

In ‘The Wife’ speelt Close ook haar mannelijke tegenspelers van het scherm. Noch Jonathan Pryce noch Christian Slater zijn een partij voor haar scherpe blikken of giftige woorden vol frustratie. Haar charisma om een personage zo krachtig tot leven te brengen is ontegensprekelijk en zorgt er ook voor dat ‘The Wife’ meer is dan een behoorlijke televisiefilm. Zonder haar medewerking zouden de vele verbale explosies tussen Joan en haar echtgenoot een pak zwakker uitvallen.

Het is geen actiefilm maar toch drijft de intensiteit van deze confrontaties de spanning stevig op. Alles draait om een geheim dat deze huwelijkspartners met zich meedragen in hun jarenlange samenzijn. Regisseur Björn Runge weet er de spanning in te houden door telkens een klein tipje van de sluier op te lichten. Zonder Glenn Close was ‘The Wife’ een zoveelste drama geworden. Nu is het echter een bewijs van het immense talent van deze actrice.