markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

recensies

Occitanië: veelzijdige bestemming

Waar erfgoed en (gast)vrijheid centraal staan

Gepost op
18 januari 2018

Gepost in de categorie
ontdek

Occitanië – voluit Occitanie/Pyrénées-Méditerranée – zag het levenslicht op 1 januari 2016. Door de fusie van Languedoc-Roussillon met Midi-Pyrénées (o. a. Lot, Haute-Garonne, Tarn, Ariège en Aveyron). Samen vormen zij een ontzettend rijk patrimonium van bijna 73.000 km². Vol ongerepte landschappen, ruimtelijkheid, exquise gastronomie, karaktervolle dorpjes en historische plekken, rivieren en kanalen, wijngaarden en steden met de kleuren van het zuiden.

De regio Occitanië, de naam verwijst naar het Occitaans, de taal die nog steeds gesproken wordt in zuidelijke delen van Frankrijk, heeft zo maar eventjes acht bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Op geheel eigenzinnige wijze hebben wij vijf plaatsen geselecteerd die zeker een bezoekje waard zijn. In alfabetische volgorde.

ALBI

Kleurrijke bisschopsstad, het blauwe goud en … Toulouse-Lautrec

Albi ligt op zo’n 80 km ten oosten van Toulouse aan de Tarn. Zelfs wie geen fan is van ‘oude stenen’ valt hier achterover van de historische rijkdom. In Albi is alles groots en indrukwekkend. De Italiaans aanvoelende bisschopsstad is anders. Alleen al de kleur van het stadje, met bakstenen die vlammend rood worden bij zonsondergang, is indrukwekkend. Vandaar ook de bijnaam ‘Albi la Rouge’.

De kathedraal Sainte-Cecile en het Palais de la Berbie, met het Musée Toulouse-Lautrec, dompelen u in een adembenemende schoonheid onder in de geschiedenis. Zo dreigend als de kathedraal er uitziet aan de buitenkant, zo sprookjesachtig is ze aan de binnenkant. Maar Albi is ook een gezellig, autoluw wandel- en winkelstadje met fraaie middeleeuwse vakwerkgevels en gerenoveerde herenhuizen uit de Renaissance. De periode waarin Albi grote rijkdom kende dankzij een plant met een geel bloempje: de wede (Isatis tinctoria), waaruit middels het rottingsproces de blauwe kleurstof indigo kon worden gewonnen.

CORDES-SUR-CIEL

Feeëriek middeleeuws dorp in de hemel

Albi laat zich makkelijk combineren met Cordes-sur-Ciel, een uitzonderlijk goed bewaard vestingdorp (bastide) op nauwelijks 25 km en een halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Op en top middeleeuws met steile hobbelstraatjes zoals je ze alleen in Frankrijk vindt.

Parkeer de wagen in de benedenstad en baan je een weg naar boven langs mooi bewaarde patriciërswoningen en gotische paleizen en langs vele winkeltjes, galerijtjes, restaurants, hotels en drankgelegenheden. Op het hoogste punt geniet je van een prachtig panorama over de omgeving en van de reusachtige 14de-eeuwse markthal met zandstenen pilaren. Elk jaar op 14 juli wordt Cordes terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd tijdens ‘La Fête du Grand Fauconnier’.

Tekst: Carina Rooselaers

Lees verder onder de foto

GOUFFRE DE PADIRAC (foto bovenaan)

Bootje varen in een adembenemende druipsteengrot

Hangend aan een kabel van 75 m, daalde Edouard-Alfred Martel op 9 juli 1889 voor het eerst de “Trou du Diable” binnen. Sindsdien is de Gouffre de Padirac, ten noorden van Gramat, een toonaangevende geologische site geworden. Jaarlijks dalen er 450.000 bezoekers af in deze natuurlijke uitholling met een diameter van 33 m en een diepte van 75 m. Na een duizelingwekkende afdaling naar 103 m diep (wees gerust, er is een lift!) kom je aan het vertrekpunt. Bootjes zorgen er voor dat je op de ondergrondse rivier kan varen.

Indrukwekkend is de “Grande Pendeloque”, een stalactiet van 60 m die boven het “Lac de Pluie” hangt. De “Grand Dôme”, een ondergrondse kathedraal met een hoogte van 94 m is de verzamelplaats van albasten bassins, stalactieten en stalagmieten.

Tot slot is er nog de stalactiet “La Grande Colonne” die pronkt met zijn lengte van 75 m. De temperatuur is er het hele jaar rond 13°C, ook in de zomer is een trui dus aangewezen.

ROCAMADOUR

Heilige stad gekluisterd tegen de kliffen

Het stadje torent uit boven de canyon van de Alzou in het Regionaal Natuurpark van de Causses du Quercy. Beroemd om zijn heiligdomen en meer bepaald om zijn Zwarte Madonna, trekt Rocamadour jaarlijks een groot aantal bezoekers aan. Na de Mont Saint-Michel is het de meest bezochte site van Frankrijk.

Rocamadour ligt op de weg naar Santiago-de-Compostela en is al bijna negen eeuwen een pelgrimsoord. Na de 216 treden van de Escalier du Pélérin afgelegd te hebben die naar het kerkplein leidt, ontdekken pelgrims en wandelaars de zeven heiligdommen van Rocamadour, waaronder de Notre-Damekapel, de Saint-Sauveurbasiliek en de Saint-Michelkapel. Niet te missen is de Notre-Damekapel of de mirakelkapel met een standbeeld van de Zwarte Madonna uit de 12e eeuw. Dichtbij deze kapel bevindt zich het grafmonument van Saint-Amadour, de kluizenaar wiens lichaam er in 1166 intact werd gevonden. Vanop de wallen van het vroegere fort, heb je een prachtig uitzicht over de gehele site en de ravijn van de Alzou.

TOULOUSE

De stad waar men het leven door een roze bril ziet

Vaalroze in de ochtend, purperrood in de avond, Toulouse doet haar naam van roze stad alle eer aan. De roze kleur van de bakstenen van haar gebouwen en woningen geeft het geheel een onmiskenbare charme en onderstreept ook het mediterrane karakter van de vierde grootste stad van Frankrijk. Want dat Toulouse niet ver van Spanje ligt, dat proef je gewoon. Letterlijk, want een bezoek aan de grootste overdekte food-market Victor Hugo is een beleving en een aanrader!

De niet te missen Place du Capitole vormt hét hart van de stad. Dit zeer levendige plein is omringd met mooie gebouwen zoals het Capitole, een gebouw uit de 16e eeuw dat het stadhuis en het theater huisvest. De Saint-Serninbasiliek met haar achthoekige klokkentoren is de grootste Romaanse kerk in Europa.

Liefhebbers van luchtvaart kunnen terecht in het Aeroscopia museum naast Toulouse Blagnac Airport, in de buurt van de Airbus assemblagelijnen. Terwijl je de luchtvaartgeschiedenis verkent, kan je de huidige productieactiviteiten van Airbus zien.

Of je kan kuieren of van het zonnetje genieten aan de oevers van de Garonne. In de zomer is er altijd ergens wat straattheater of een festival te vinden. En vergeet vooral niet te genieten van een delicieuze café crème of vin blanc op een van de vele terrasjes en gezellige pleintjes!

 

Deel deze post