Tip 1: Ken je huidtype

Elke huid heeft behoefte aan een juiste verzorging. Dagelijks worden we overspoeld met producten die hét geheim van een stralende huid claimen. Bovendien bestaat er een enorme diversiteit aan huidtypes, wat alles nog veel complexer maakt.

Voor een analyse van jouw huid kan je terecht bij de dermatoloog, schoonheidsspecialiste of apotheek. Met kijken, voelen en een aantal vragen zullen zij je adviseren. Aanvullend kunnen er met een huiddiagnose toestel nog een aantal belangrijke parameters zoals hydratatie, vetgehalte, pigmentatie, … worden gemeten en kan er in de diepte van de huid worden gekeken. Zo wordt de basis gelegd voor correct advies en een doeltreffende behandeling.

Tip 2: Aangepaste reiniging

Reinigen doe je met meer dan enkel water. Water neemt immers geen vetdeeltjes op en onttrekt zelfs vocht uit het beschermde laagje op onze huid. Water zorgt dus paradoxaal genoeg voor een uitdrogend effect! De huid van ons gelaat heeft andere eigenschappen dan deze van de rest van ons lichaam en vereist andere producten. Gebruik voor je lichaam bij voorkeur een douchecrème (of -olie). Reinig je gezicht elke ochtend en avond met een aan jouw huidtype aangepaste melk, olie of gel. Dit is noodzakelijk om vuil, dode huidcellen, bacteriële producten en cosmetica te verwijderen. Nadien gebruik je een lotion om de zuurtegraad van de huid te herstellen. Hierna is je huid klaar om stoffen op te nemen uit andere producten.

De huid rond de ogen is de dunste van je hele lichaam en dient bijgevolg zeer zacht te worden behandeld. Gebruik je oogmake-up? Verwijder je deze met een aangepaste oogreiniger.

Deze dagelijkse reiniging kan je verder aanvullen met een regelmatig gebruik van een exfoliërend product voor een dieptereiniging van de huid.

Tip 3: Hydrateren!

Vanaf dertig jaar is het aangewezen om bij voorkeur dagelijks een vochtinbrengend product te gebruiken, zowel voor het gelaat als voor het lichaam. Vanaf veertig jaar is een dagelijks gebruik van een dag- en nachtcrème voor het gezicht nodig om verslapping van de huid en het verlies van veerkracht tegen te gaan. Ook boosters en serums kunnen hierbij een hulp zijn. Kies je huidverzorging in functie van je leeftijd en pas ze aan aan het seizoen. Met toenemende leeftijd wordt de huid droger en zal men bijgevolg geleidelijk overschakelen naar iets vettere texturen. Dit geldt niet voor de ogen, die steeds met lichte texturen behandeld worden. Geef bij het aanbrengen en inmasseren van de producten steeds wat meer druk in opwaartse richting, want door de zwaartekracht is er overdag al een continue neerwaartse kracht die de ouderdomsverschijnselen in de hand werkt.

Tip 4: Bescherm je tegen de zon

Ter bescherming kies je een zonneproduct met voldoende hoge beschermingsfactor (spf) dat past bij je huidtype. Gebruik ook voldoende per keer dat je smeert. Smeer een eerste keer een half uur vóór het zonnen en herhaal dit meermaals per dag. Vermijd de middagzon tussen 12 en 15 uur. Breng ’s avonds een aftersun aan. Door het zonneproduct en de aftersun zal je bruine tint egaler zijn, langer aanhouden en wordt het verouderingsproces in de huid afgeremd.

Wil je je zonnig tintje na deze fantastische zomer graag zolang mogelijk houden? Dan is hydratatie de boodschap. Een hydraterende lichaams- of gelaatsverzorging voor of na de zon geeft je huid een fantastische boost. Wil je het ganse jaar door een mooi natuurlijk gebruind tintje, dan kan je een zelfbruiner gebruiken.
Tip 5: Bezoekje aan een schoonheidsinstituut

Voor een optimaal resultaat vul je je dagdagelijkse verzorging aan met een regelmatig bezoek aan een schoonheidsinstituut. Doe dit minstens één keer per seizoen. Je past je garderobe toch ook elk seizoen aan? Je huid zal er stralend en fris uitzien en je zal je heerlijk ontspannen voelen, dankzij de productie van gelukshormonen die tijdens de verzorging vrijkomen. Deze verlagen de spierspanning en verbeteren de doorbloeding, de afvoer van afvalstoffen, de werking van het immuunsysteem en de nachtrust. Ze zorgen voor een goede balans tussen lichaam en geest. Gun jezelf deze weldaad!