1. Thinking fast & slow – Daniel Kahneman

“Dit boek gaat over hoe ons brein werkt en hoe wij beslissingen maken. De nederlandse titel is ‘Het feilbare denken’. Het boek van Kahneman staat vol met psychologische verklaringen voor het irrationele gedrag van mensen. Waarom denken wij iets en hoe worden we beïnvloed? Op basis waarvan maken mensen keuzes? Daniel Kahneman is een Israëlisch-Amerikaanse psycholoog en kreeg in 2002 de Nobelprijs voor economie.  Inzichten uit zijn boek helpen me nog elke dag om te begrijpen waarom wij mensen doen zoals we doen. Kahneman legt uit hoe we onze intuïtie gebruiken en zelfs misleiden, hoe we inschattingen maken en waar die vandaan komen. Ik kan dit boek aan iedereen aanraden!”

2. Vooruitgang – Johan Norberg

“Het boek ‘Vooruitgang’ van de Zweedse historicus Johan Norberg is het perfecte antigif voor de vele doemdenkers die vandaag zo hard roepen in de media. Dagelijks worden we overspoeld met pessimistische berichten over de wereld vandaag. Je zou bijna gaan wanhopen als lezer. Norberg toont heel overtuigend aan dat we alle reden hebben om juist heel optimistisch te zijn. Hij doorprikt magistraal de misplaatste nostalgie die vaak doorschemert in analyses over onze tijd. De goede oude tijd is nu, vandaag! En morgen zal nog beter zijn.

Die oproep om optimistisch te zijn, om te geloven in vooruitgang, is de kern van mijn politiek project. Dat is hoe ikzelf in het leven sta, hoopvol en met de blik naar de toekomst. Dat is ook hoe ik aan politiek wil doen, constructief en optimistisch. Het is dan fantastisch om te lezen hoe Norberg in ‘Vooruitgang’ die tegendraadse analyse haarfijn onderbouwd met een enorme waslijst aan bewijsmateriaal. Je krijgt als lezer haast automatisch een kamerbrede glimlach op je gezicht. We leven in fantastische tijden, als je het grote plaatje bekijkt. We hebben alles in handen om onze kinderen en kleinkinderen een nog betere toekomst te geven. Zeg nu zelf, mooi toch? Ik kreeg echt een ‘drive’, een opstoot aan energie, tijdens het lezen. Nog meer goesting om er vol voor te gaan. Een absolute aanrader!”

3. Koning van Katoren – Jan Terlouw

“‘Koning van Katoren’, het jeugdboek van Jan Terlouw dat ik nooit zal vergeten. Stach gaat in het boek recht voor zijn droom, de nieuwe Koning worden van Katoren. Zonder enige vorm van bestuurservaring gelooft hij erin dat hij het beter kan dan de zes zure ministers die bij het overlijden van de Koning de macht hebben gegrepen. Jan Terlouw leert ons met dit boek dat iemand onderschatten altijd de grootste fout is die je kan maken. De zeven onwijs moeilijke opdrachten die Stach krijgt van de ministers en elk op zich verwijzen naar een aantal gekende maatschappelijke problemen zijn bijna peanuts voor hem. Zo legt hij de schreeuwende vogels van Decibel het zwijgen op, waarmee er eindelijk een antwoord kwam op de eeuwigdurende geluidsoverlast. De bewegende kerken verwijzen naar de strijd tussen verschillende religies. Hij verslaat de draak van Smook die symbool staat voor milieuvervuiling en velt de wapenwedloop onder de vorm van een granaatappelboom, alsof hij nooit een ander vak heeft gekend. Jan Terlouw maakte deze thema’s op een prachtige manier bespreekbaar.

Ik was gek op Stach met zijn eeuwigdurend optimisme, zijn arrogantie waarmee hij de uitsluitend mannelijke regering die niet van mondige burgers houdt toch de mond snoert. Ik was gek op de hardwerkende Stach die er blijft voor gaan, opdracht na opdracht. Zijn doorzettingsvermogen geeft hem een rechtstreeks ticket naar het koningschap. Stachs avontuur eindigt dan ook terecht met toeters en bellen. Koning van Katoren, de liefde van zijn leven, nog lang en gelukkig. Geen anticlimax die mij waarschuwde voor de tegenslagen van het leven, maar een boek vol optimisme en kracht. Met voorsprong mijn nummer 1 onder de jeugdboeken.”

4. 100 jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Márquez

“‘Vele jaren later, voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendia denken aan de lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.’ Ofwel de openingszin die bij mij en vele anderen is blijven hangen. Volgens de luisteraars van Radio 1 zelfs dé mooiste openingszin ooit. Hij verklapt meteen het mysterieuze, het poëtische, het magische, maar tegelijkertijd ook het realistische in dit boek. Een roman van Gabriel Garcia Márquez die je 100 jaar lang meeneemt in de stamboom van de oprichter van Macondo, de familie Buendia. Het boek overspant vijf generaties, verbonden met elkaar door liefde, passie, wraak of haat, verbonden door eenzaamheid, waarin de geschiedenis zich telkens treurig herhaalt. Ze wonen in Macondo, een wereld die behoorlijk krankzinnig te noemen is, vol memorabele personages.

Het lijkt een gewoon boek, maar wat dit boek voor mij bijzonder maakt is dat het je voorstellingsvermogen zwaar beproeft. Márquez heeft het over uitzinnige emoties, beelden, taferelen die je telkens verbazen en toch ergens herkenbaar zijn. Het verhaal is zo ongewoon, maar tegelijkertijd ook zo realistisch. Hij zet je aan tot denken en laat je herkenbare, ‘normale’ situaties anders bekijken. Hij verrijkt ons voorstellingsvermogen en verandert je blik op de wereld. Een fantastisch boek, in de letterlijke zin!”