1. De stad der blinden door José Saramago

Ik heb mijn professionele carrière afgesloten op 1 maart 2018 na zo’n 38 jaar in de bibliotheek van Diepenbeek te hebben gewerkt. Wat bleek? Klanten hadden altijd een boontje voor een titel die je zelf ook gelezen had. Hoe dikwijls zou ik Stad der blinden aan ‘de man’ of ‘de vrouw’ gebracht hebben? Bovendien ben ik het zelf beginnen lezen … op advies van een klant! Mijn man leest veel, heel veel, maar allemaal non-fictie, in welke vorm dan ook. Maar dit boek is de eerste roman die ik op vakantie niet zelf kon uitlezen omdat hij ‘m niet losliet. Dat feit alleen al intrigeerde mij en hierdoor werd ik nog meer gebeten om het boek ook te lezen. En inderdaad, vanaf pagina één dacht ik: ‘die lees ik uit!’

Het hele verhaal is een metafoor en dit kan soms leiden tot lange zinnen met steeds dezelfde opsommingen. Dit zijn dan wel de aanwijzingen die je vertellen: ‘er zit meer achter dit verhaal.’ Lange zinnen zijn ook zoiets typisch voor Saramago. Het verhaal begint aan een rood licht in Barcelona: iemand wordt plots blind, maar alles wordt niet zwart voor de ogen, maar wit.

Als laatste geef ik dit nog mee: ik heb nadien twee andere boeken geprobeerd van deze schrijver maar geraakte met veel moeite tot in de helft. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen, deze is zeer zeker de moeite waard. En ook verfilmd trouwens, maar ik heb de film niet gezien. Nieuwe boeken zullen er van zijn hand niet meer verschijnen, de Portugese schrijver is al verschillende jaren overleden.

2. Mazzel tov door Margot Vanderstraeten

In onze multiculturele maatschappij heerst heel wat onbegrip voor hen die anders zijn dan wij. Wel, net daarom is het aangewezen om je eens aan dit boek te zetten. De schrijfster is afkomstig uit het Limburgse Houthalen, uit Meulenberg meerbepaald. In haar studentenjaren ging ze wat bijverdienen bij een welgestelde Joodse familie: de kinderen helpen bij hun lessen. Dit was de start van een ontluikende vriendschap tussen haar en dit gezin Schneider, dat vier kinderen telt. Dankzij de ruimdenkendheid en de intelligentie van de ouders kregen hun kinderen de kans om over de muren van hun piepkleine, zeer gesloten Joodse wereldje te kijken en zo waardevolle sociale ervaringen op te doen. Margot kreeg op haar beurt eveneens een levensles die kon tellen, een echte eyeopener. Ze wordt zelfs een vriendin van hen en blijft jaren later nog contact houden. Op een zeer aangename manier brengt ze je, beetje bij beetje, heel wat bij over de Joodse leefgemeenschap en al haar ‘curiositeiten’. Eén ding is zeker: na het boek gelezen te hebben, zal je er nog regelmatig eens aan terugdenken.

3. Een weeffout in onze sterren door John Green

Eigenlijk is dit een boek over en voor adolescenten, maar perfect door volwassenen te lezen. Wil je op een, jawel, raar maar waar, een humoristische en ontroerende manier een blik werpen in de kankerwereld van het 16-jarige hoofdpersonage Hazel Grace? Dan is dit een boek voor jou. Kijk maar naar Philippe Geubels, ook hij heeft een risico genomen en het wordt toch over het algemeen goed onthaald. De Amerikaanse auteur John Green vond in 2012 reeds dat dit het eerste grappige boek over kanker moest worden. Geslaagd zou ik zeggen! Het wordt op zo’n geloofwaardige manier gebracht en geeft zo veel ‘ingebouwde’ tips over hoe je best met deze mensen omgaat.

Een weeffout in onze sterren is een meeslepend verhaal over een prille liefde en wat de ziekte daarmee doet. Het laat zien hoe jongeren met een levensbedreigende ziekte in het leven staan. Het verhaal bevat ook een feel good-component, hetgeen het boek luchtiger maakt. Ik heb het op vakantie gelezen, op het strand. En daar was nochtans water genoeg, maar toch heb ik er nog tranen vergoten. En zoals zoveel boeken, is ook dit verfilmd. En zoals bij zoveel verfilmingen, is ook hier het boek het beste. Alvast veel leesplezier!

4. Een klein leven door Hanya Yanagihara

Een groots boek van 750 pagina’s over vriendschap, wreedheid, trauma’s! Vier studenten zijn afgestudeerd aan dezelfde prestigieuze universiteit en zoeken een plek om te wonen in New York, hun eerste stap naar de volwassenheid. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Een sprookje, de eerste vijftig pagina’s. Maar dan komt de intense ellende. De volgende zevenhonderd pagina’s wordt met flashbacks het levensverhaal van Jude ontrafeld, draad na draad. Jude werd als baby gevonden naast een vuilnisbak. Of erin. Opgegroeid in een klooster. Misbruikt, doet aan extreme zelfverminking. De calamiteitenmeter gaat zwaar in het rood. Hoe lang is het geleden dat een boek je na zevenhonderd pagina’s nog in zijn greep had? En je ook daarna niet losliet?

Er zijn weinig vrouwen in het boek, de schrijfster koos hiervoor omdat het hoofdpersonage Jude, weinig aandacht heeft voor vrouwen alsook omdat ze wilde dat dit boek zich beperkte tot mannen en hun wereld. Kinderen komen er ook niet in voor, ze heeft er zelf geen en kent ze niet goed genoeg om erover te schrijven. Blijkbaar huilden nogal wat mannelijke recensenten bij het lezen van dit boek. Dit vond de schrijfster een geweldig compliment. ‘Het zal ze goed doen,’ vind ze.

5. Het Rosie Project (deel 1) en Het Rosie Effect (deel 2) door Graeme Simsion

Zoek je echte vakantielectuur? Stop met zoeken en lees deze twee delen in één ruk na mekaar uit. Goede humoristische boeken liggen niet voor het oprapen. Ik heb al voorgehad dat ik toch nog tot de helft verder las omdat ik niet kon geloven dat men dit onder ‘humor’ klasseerde! Bijvoorbeeld het boek: De vrouw die een jaar lang in bed ging liggen van Sue Townsend. Maar Het Rosie Project is van een totaal ander niveau. De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en … is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dit debuut laat je glimlachen en af toe proest je het ook wel eens uit. In deel 2 is Rosie zwanger en dan wordt het pas echt hilarisch. Een geestige, ontspannende debuutroman. Ondertussen heeft deze schrijver ook een volgend boek uit: Het beste van Adam Sharp, een aanrader van een ander genre.