markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

tips & tricks

Doe eens een boek cadeau – ook voor kinderen!

Gepost op
26 oktober 2017

Gepost in de categorie
leer

Ruim 26 jaar al runt boekenliefhebster Christine Dupon samen met haar echtgenoot Chris Couwelier boekhandel Jeukiboek in Zedelgem. Wat ooit begon in hun woonkamer groeide uit tot een bloeiende boekhandel met een degelijke reputatie. Door in te spelen op kwaliteit en persoonlijk advies, werd Jeukiboek de specialist in Vlaanderen op gebied van Jeugd- en kinderboeken. Naast het uitbaten van de boekhandel organiseert Jeukiboek boekenbeurzen in scholen en is ook bibliotheekleverancier.

Het is niet zo eenvoudig om algemene tips te geven. Het allerliefst geeft Christine persoonlijk advies. Gelukkig zijn er heel wat boeken die een grote groep van kinderen echt aanspreken. Daarom hieronder per leeftijdsgroep een supertip, die vast zal aanslaan bij je (klein)kind.

Voor peuters doe je er goed aan om stevige boekjes te kiezen met kleurige illustraties. De wereld van Eric Carle in 9 boekjes is heel speciaal gemaakt voor kleine handjes.

Kleuters houden erg veel van lekker-dicht-bij-elkaar-voorleesmomenten. Iets specialere illustraties prikkelen hun creativiteit. De verrassende vormgeving van Sneeuwwitje van Xavier Deneux is daar een bijzonder goed voorbeeld van.  In De ridder die niet wilde vechten van Hellen Docherty, leert je kind dat men ook op een lieve, zachte manier conflicten kan oplossen en met elkaar kan omgaan. Tante Teefje, verzonnen door Ruth Verstraeten, is dan weer een zeer humoristisch verhaal dat ook door de volwassen voorlezer zeer leuk ervaren wordt.

Ik tip heel graag Het grote Boeboeks groeiboek van Marc De Bel als leesboek voor de eerste lezertjes. Bij elk verhaaltje staat het leesniveau. Het leesplezier tilt je kind omhoog in niveau zonder dat het dit zelf ervaart als een inspanning.

Met dank aan Christine Dupon en Chris Couwelier

Jeukiboek
Groenestraat 9
8210 Zedelgem

Alle boeken zijn te vinden in onze webwinkel op Storesquare. Die kan je bereiken via onze website:

http://www.jeukiboek.be

Lees verder onder de foto >

“Het is vooral belangrijk een boek te kiezen dat prikkelt. Dat het de fantasie aanwakkert en dat het verhaal naast herkenbaarheid ook nieuwe inzichten opent.”

Voor lezers van het derde tot het vijfde leerjaar wil ik graag het boek Wolvenroedel. De opstand van Lupos Falsumor, geschreven door mijn echtgenoot Chris onder zijn auteursnaam Kris Kowlier in de schijnwerper zetten. Het is een bijzonder leuk avonturenverhaal voor zowel jongens als meisjes. Het handzame formaat, de bladspiegel en de binnenillustraties motiveren zelfs de minder vlotte lezer.

Voor de betere lezers vanaf het vijfde leerjaar is het boek Oscar Cook Zonderlinge gebeurtenissen van Vera van Renterghem een aanrader. Het is een heel bijzonder verhaal dat jongeren al van bij het begin meesleurt in een draaikolk van gebeurtenissen. Het verhaal is soms knotsgek dan weer lekker spannend.

Voor adolescenten kies ik voor het recent verschenen boek Bloedbanden, het eerste boek in de trilogie De Kronieken van Goud & Bloed. Zowel jonkvrouwen als kloeke ridders zullen zichzelf herkennen in dit heerlijk dikke boek vol spanning, liefde en complotten. Het historische kader waarin het verhaal zich afspeelt is waarheidsgetouw weergegeven.

Lees verder onder de foto >

Graag wil ik nog even jullie aandacht trekken op een zeer motiverend thema om kinderen tot lezen aan te zetten, namelijk humor.  Hierbij denk ik direct aan een zeer grappige scheurkalender waarbij kinderen (en hun ouders) elke dag zullen schuddebuiken: De Ketnet moppenkalender 2018.

Kinderen zijn van nature ook heel nieuwsgierig. Is jouw (klein)kind ook zo’n curieuzeneus? Dan is het boek 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt van Mathilda Masters zeker een fantastisch uitdagend boek.  Kinderen die houden van geschiedenis vinden vast wel de fouten op de illustraties in het boek Lang, lang geleden. Ontdek de fout van Amanda Wood. Per tijdsperiode is er een illustratie waarin vergissingen geslopen zijn. Romeinen hadden echt nog geen gsm, in de oertijd vlogen nog geen vliegtuigen. Op een volgende pagina worden de fouten rechtgezet en staat er een pak bijkomende informatie over die periode.

Als alternatief op het klassieke boek wil ik ook nog een nieuw heerlijk hoorspel van Het Geluidshuis aanraden. In De Rattenvanger vertelt Warre Borgmans het verhaal van Hamelen in een eigentijds kader. Uren luisterplezier voor  thuis of in de auto.

Deel deze post