Welke geneesmiddelen neem je best mee?

Door andere eetgewoontes op vakantie, kan het nuttig zijn geneesmiddelen voor maag en darmen mee te nemen in je reisapotheek. Indien je een gevoelige maag hebt, neem dan zeker een middel tegen reisziekte, misselijkheid en braken mee, want je reis wagenziek aanvangen is wel het laatste wat je wil!

Wat ook niet mag ontbreken is een geneesmiddel tegen diarree. Zeker als je naar een exotisch of minder hygiënisch land op vakantie gaat, is het aan te raden een preventief middel met probiotica (goedaardige bacteriën) mee te nemen. Voorzie eventueel een middel tegen maagzuur en/of buikkrampen, indien je daar gevoelig voor bent.

Uiteraard steek je best ook een pijnstillend en koortswerend middel in je reisapotheek. Waar je misschien niet aan denkt bij een reis naar een warm land, zijn geneesmiddelen tegen verkoudheden (keeltabletten, neusspray en hoestsiroop), maar in landen met veel airconditioning kunnen deze soms erg nuttig zijn.

Vraag zeker aan je apotheker de juiste dosering op de doosjes te schrijven, zodat je op vakantie nog weet hoe je het geneesmiddel moet innemen en vergeet ook je persoonlijke medicatie niet …

Supertip: Neem een dubbele strip mee van elk geneesmiddel en hou deze op twee verschillende plaatsen bij (bvb. handbagage en grote koffer). Bij verlies of diefstal van je bagage heb je zo toch steeds je medicatie bij de hand!

Wondverzorging en zalven

Een ongeluk is snel gebeurd, ook op vakantie. Pleisters, windels en kompressen ontbreken dan beter niet in je reisapotheek, net als ontsmettingsmiddel en wondhelende zalf. Plan je een actieve vakantie? Dan kunnen pleisters tegen blaren en zalf tegen spierpijn/blauwe plekken ook goed van pas komen. Om met dit alles gemakkelijk te kunnen werken geef je pincet en schaar best een plaatsje in de EHBO-koffer.

Insecten en zon

In de zomer zijn er veel insecten; vooral muggen kunnen lastig zijn. Neem een insectenwerend product mee op basis van DEET, zeker als je naar een warm land gaat.

Supertip: Ben je toch gestoken door een insect, dan zal je blij zijn als je een antiallergische en jeukstillende zalf bij hebt!

Ook een tekentangetje kan handig zijn, vooral als je gaat kamperen of veel gaat wandelen. Verwijder de teek met het tangetje met een draaiende beweging in tegenwijzerzin. Let goed op dat je de hele teek mee hebt (dat er geen pootje achter blijft). De plek waar de teek gezeten heeft, hou je best de komende weken nog goed in de gaten. Verschijnen er rode kringen, ga dan naar de huisarts, want de teek was waarschijnlijk besmet met de ziekte van Lyme.

Zonnebrand is onaangenaam en erg ongezond. Zorg dus voor een degelijke zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Bij een strandvakantie wordt aangeraden 100 ml per persoon per week mee te nemen. Voorzie een aftersun en eventueel een brandwondenzalf (waarmee je in de zon mag) om goed beschermd van de zon te genieten.

Kinderen

Kinderen zijn nét iets gevoeliger aan wisselende omstandigheden. Een koortsthermometer kan dan handig zijn. Neem een pijnstillende en koortswerende siroop mee (die bestaan ook in plastic flessen) of kies voor suppo’s. Een middel tegen diarree voor kindjes mag zeker ook niet ontbreken.

Voorzie aangepaste zonnecrème (zonder parfum en waterproof!) en aangepaste muggenproducten. Goed om weten: producten op basis van DEET mogen vanaf 2 jaar, bij jongere kinderen worden producten op basis van citronella aangeraden.

Nuttige weetjes:
  • Op de website van het centrum voor tropische geneeskunde (www.itg.be) vind je per land een overzicht van de nodige vaccins en/of malaria-pillen en ook handige tips. Je apotheker en huisarts kunnen je hier uiteraard ook over adviseren.
  • Vergeet niet dat vloeistoffen met meer dan 100 ml niet in je handbagage mogen, dit geldt ook voor geneesmiddelen.
  • Indien je een lange vliegreis maakt en last hebt van zware benen of risico op een trombose (bloedklonter), wordt er aangeraden om speciale steunkousen of ‘travel socks’ te dragen.