markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

tips & tricks

Onze ogen – vensters op onze wereld

Gepost op
25 april 2018

Gepost in de categorie
leer

Onze ogen zijn één van onze belangrijkste zintuigen. Voor de meeste mensen is een goed zicht een vanzelfsprekend gegeven: je opent je ogen en ziet de wereld. Je ogen verrichten heel de dag door precisiewerk, waardoor je duizenden kleuren kan onderscheiden, dieptes kan inschatten en letters, cijfers en afbeeldingen kan herkennen. Maar wat als je niet goed meer ziet? Hoe kan je dan een uitstekend zicht bekomen ondanks oogproblemen? Giordana Teatini baat met veel enthousiasme en kennis van zaken Sjiek Optiek uit. De aangewezen persoon dus om je met raad en daad bij te staan bij het kiezen van je bril. We laten haar graag aan het woord met enkele nuttige tips.

Bij het kiezen van een bril gaat de aandacht van de klant bijna altijd naar het montuur. Je montuur bepaalt je look, het is het eerste wat de mensen gaan zien. Maar met een montuur alleen kan de opticien geen goed zicht garanderen. Het zijn net de brillenglazen die zorgen voor een zo zuiver mogelijk zicht. Dus verdienen de glazen ook de nodige aandacht!

Voordat je een bril aanschaft, moet je jezelf de vraag stellen waarvoor je de bril het meeste nodig hebt en wanneer je de bril gaat dragen. Er bestaan verschillende brillen:

 • verte bril: als je minder goed ver ziet, maar lezen nog goed gaat.
 • leesbril: zorgt voor een scherp zicht tijdens het lezen op een afstand van ongeveer 30 cm.
 • computerbril: een bril die je enkel kan dragen om je beeldscherm klaar te zien en eventueel ook papieren die op je bureau liggen.
 • sportbril: voor de actievelingen, dit is een bril die niet verschuift en minder snel beslaat.
 • zonnebril op sterkte: veel mensen weten nog niet dat dit mogelijk is, maar het is belangrijk om je ogen te beschermen tegen UV ook al draag je een bril. Dit kan perfect met een zonnebril op sterkte of een bril met verkleurende glazen.
 • multifocale bril: de ideale bril om op elke afstand goed te kunnen zien.
 • kinderbril: ook de kleinsten onder ons hebben soms problemen met het zicht en speciaal voor hen bestaan er leuke, hippe exemplaren die tegen een stootje kunnen.

 

Met dank aan

Sjiek Optiek
Gieterijstraat 1
3730 Hoeselt

sjiekoptiek@outlook.com
0496 74 54 78

Eens je de brillenglazen gekozen hebt, kan je overgaan tot het leukste onderdeel van het aankopen van een bril: het kiezen van een montuur. Want natuurlijk wil je niet alleen goed zien, maar er ook goed uitzien!

Bij het kiezen van een bril houden we natuurlijk rekening met de vorm van je gezicht.

 • rond gezicht: een bril met contrasterende hoekige vormen zal je gezicht minder rond doen lijken.
 • vierkant gezicht: een ronde of een ovale bril zal de harde trekken van je gelaat verzachten.
 • ovaal gezicht: dan behoor je tot de gelukkige en kan je uit bijna alle monturen kiezen.
 • driehoekig gezicht: kies voor fijne monturen waarvan de onderkant is afgerond.
 • diamantvormig gezicht: vlinderbrillen, ook bekend als ‘cat eyes’ geven het mooiste effect.

Maar ook al is de vorm van je gezicht belangrijk, waar je ook zeker rekening mee moet houden is de wenkbrauwen. Bij een bril moeten de wenkbrauwen boven het montuur uitkomen of samenvallen, maar zeker niet te zien zijn door onze brillenglazen! Bij een zonnebril mag dit dan weer wel. Ook kijk je naar de stand van je ogen, deze moeten namelijk mooi in het midden van de glazen staan.

Een bril moet ook aangenaam passen en comfortabel zitten. Je mag je er amper van bewust zijn dat je een bril draagt. Dit wil zeggen dat de veren niet mogen spannen en duwen tegen je slaap of achter je oren. De bril moet perfect passen op de neus. Als de neusbrug te smal is, gaat de bril zweven op je neus, maar hij mag ook niet te breed zijn zodat de bril kan afzakken. Het is dus belangrijk dat je bij het kiezen van de bril zoveel mogelijk monturen past!

 

Brillen bestaan niet alleen in verschillende vormen, maar zijn ook vervaardigd uit verschillende materialen. Ook hier voor ieder wat wils:

 • kunststof: vaak zwaardere brillen, opvallender en met een vaste neusbrug.
 • metaal: fijnere brillen en met twee neusvleugeltjes. Dit heeft als voordeel dat de bril minder snel schuift, maar ze kunnen wel sneller stuk gaan.
 • titanium: deze zijn ijzersterk en super licht. Deze zijn heel buigzaam en behouden hun kleur. Heb je een gevoelige huid of een nikkelallergie dan is de titanium bril de beste keuze.
 • glas: randloze brillen, ideaal voor diegenen die geen opvallende bril willen.
 • nylor: kunststof metalen brillen die onderaan geen montuur hebben. De glazen worden doormiddel van een nylon draadje vastgehouden. Dit zorgt voor een breder gezichtsveld, aangezien je geen montuur aan de onderkant hebt.

De juiste bril kiezen is geen sinecure. Het is belangrijk dat je hier je tijd voor neemt. Passen, passen en nog eens passen is de boodschap!

Deel deze post