markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

Het grote voordeel van thee is dat je bij elke mogelijke temperatuur van de drank kan genieten.

tips & tricks

Verfrissende thee voor op zomerdagen

Vijf tips die van thee een echte zomerdrank maken

Gepost op
19 juli 2017

Gepost in de categorie
ontdek

Bij thee denken we vaak aan een heerlijk stomende mok lekkers. Dat thee in de zomer ook verkoeling kan brengen, ligt niet altijd voor de hand. Cindy De Wachter van Zenthee vertelt er ons alles over.

Wanneer er over thee gesproken of geschreven wordt dan gaat het vaak over alles wat in de volksmond onder de noemer ‘thee’ valt. Thee is eigenlijk,  op de letter genomen,  enkel het drankje dat ontstaat na trekking van theebladeren in water. Een groot deel van de drankjes zijn echter infusies op basis van fruit, kruiden of bloemen. Zenthee biedt zowel talrijke soorten thee als infusies aan en kiest steeds voor geteste én gecertificeerde bio-producten.

1. Warme thee op een warme dag

Groene thee staat gekend om zijn gezonde inhoudsstoffen en werking maar wisten jullie ook dat groene thee een afkoelend effect heeft? Een kopje groene thee helpt je dus indirect met verkoelen, ook al drink je het warm.

Tip: voeg je aan de groene thee nog wat munt toe – zoals in de Arabische landen – dan versterk je dit effect. Munt werkt van nature namelijk ook verkoelend. Marokkaanse muntthee is dus niet enkel lekker, maar heeft wel degelijk een meerwaarde in de (na)zomer. We raden wel aan de traditionele kilo’s suiker achterwege te laten bij het bereiden van jouw kopje huisgemaakte groene muntthee! Verse of gedroogde munt? Vers geeft eerder smaak en gezelligheid terwijl de gedroogde versie meer inhoudsstoffen meegeeft. Neem als basis een biologische melange van groene thee (vb maghrebijnse thee met gedroogde munt) en voeg ter decoratie een lekkere tak verse munt toe aan je glas. Op een mooie (na)zomeravond kan je eveneens een stukje kaneel of steranijs toevoegen aan je muntthee.

2. Warm getrokken ice-tea

Naast warme thee kan je natuurlijk ook oneindig genieten van ice tea. Laat de klaargemaakte versies even terzijde en gebruik je fantasie voor het maken van jouw Home Made Ice Tea. Vanuit Zenthee stellen we verschillende basissen voor, maar je kan volgens smaak eindeloos verder creëren en combineren.

Je kan op verschillende manieren te werk gaan, met een pure bladthee of een gedroogde melange, met verse ingrediënten of een combinatie.

Tip: voor het bereiden gebruik je best water op de gepaste temperatuur (net niet kokend voor alle infusies en zwarte thee, voor wit en groen niet boven de 80°C). Gebruik ook water met een droogrest lager dan 50 voor een pure smaak.  Om de thee te bereiden kan je makkelijk aan de slag met beugelflessen. Ingrediënten in de fles en dan vullen met water tot helemaal bovenaan. Dichtklikken en laten afkoelen. Ongeopend kan je de thee op basis van gedroogde ingrediënten een tweetal weken bewaren op een koele donkere plek. Eens geopend raden wij  aan de thee binnen de 24 uur te verbruiken.

3. Koud getrokken ice-tea

Je kan ook vertrekken van een koude trekking of een maceraat. Door met koud water te werken ontstaat er een veel subtielere doch even lekkere infusie. Ook koud kan je met verschillende types ingrediënten werken.

Tip: volgende combinaties zijn heerlijk van smaak en kan je bij het serveren prachtig afwerken zodat alle zintuigen geprikkeld worden.

  • Een heerlijke fruitthee maak je van frambozen met een klein takje munt of een klein takje citroenverbena. Beide combinaties zijn heerlijk fris. Je kan ook werken met een melange van aardbei met munt of aardbei met sinaasappel, er zijn veel combinaties mogelijk.
  • Een leuk alternatief voor het aperitief: enkele kersttomaatjes met een takje basilicum en een sprietje bieslook (fles vullen met water met net niet kokend water voor een intense smaak)
  • Witte thee met rozenbloesem en daar een heel klein beetje lavendel aan toevoegen. Deze ice tea kan je sierlijk afwerken met een rozenknopje en lavendeltakje, maar kan je ook prima serveren als cocktail met de helft ice tea (minimum 24 uur trekking) en afvullen met champagne of bio cava.

4. Toch liever de klassieke zwarte ice tea zoals Nestea of Lipton ice tea?

Ga dan voor bio zwarte thee waar je een tikje agave en zeste van biolimoen bij voegt in de fles. Bij de keuze van de zwarte thee raden we een niet te bittere, maar volle versie aan. Bij het serveren voeg je enkel nog limoenschijfjes en ijsblokjes toe.

Tip: het grote voordeel van thee is dat je bij elke mogelijke temperatuur van de drank kan genieten. Je kan dus net zo goed vertrekken van een kan warme thee en uren later nog genieten van de koude restanten.

5. Supertip: laat vooral je inspiratie de vrije loop!

Met de verschillende soorten thee en alle mogelijke smaakmakers die je er aan toe kan voegen zijn de mogelijkheden werkelijk oneindig. Experimenteer met verschillende combinaties en laat je vooral leiden door de smaken die jij het lekkerst vindt!

Met dank aan Cindy De Wachter van Zenthee.

Voor meer ideetjes en advies kan je steeds terecht in de winkel te Lokeren, Kerkstraat 45. (gesloten op maandag) of op www.zenthee.be

Zenthee biedt leden van Markant vzw op hun verjaardag een gratis consumptie van een heerlijke tas thee of infusie.

Deel deze post