markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

Het is bewezen dat vrouwen beter wijn kunnen proeven dan mannen.

tips & tricks

Vijf slimme wijntips!

Gepost op
17 maart 2017

Gepost in de categorie
ontdek

Iedereen geniet wel eens graag van een lekker glas wijn. Sta jij er wel eens bij stil hoe je wijn best bewaart, proeft of schenkt? Markantmag geeft vijf tips die je anders doen kijken naar dat karaktervol glaasje rood of koel glaasje wit voor je neus. Santé!

Tip 1: Hoe je wijn bewaren?

Niet iedereen beschikt over een koele wijnkelder. Voor vele dagdagelijkse, fruitige wijntjes is dat ook niet nodig. Indien echter duurdere, typische bewaarwijnen voor verschillende jaren bewaard moeten worden om de wijn te laten rijpen, dienen toch een aantal regels in acht genomen te worden. De ruimte moet een stabiele temperatuur te hebben, liefst rond de 12°C. Bruuske temperatuurwijzigingen zijn uit den boze, maar een geleidelijke ‘opwarming’ van 12 naar 16°C en terug (volgens de seizoenen) is minder erg dan de wijn bruusk te laten schrikken. Voorts dient de ruimte donker en trillingvrij te zijn. En liefst ook niet te vochtig (schimmel heeft effect op de etiketten, niet op de wijn). De flessen worden best liggend bewaard om te voorkomen dat de kurk uitdroogt en daardoor krimpt, waardoor er lucht in de fles wijn kan komen die de wijn onherroepelijk in azijn verandert. Flessen met schroefdop kunnen natuurlijk staand bewaard worden.

Tip 2: Welke wijnglazen gebruik je best?

Wijnglazen zijn er in alle maten en vormen. Ze hebben een grote invloed op de smaak van een wijn. Om de wijn goed tot zijn recht te laten komen, en om vooral ook de aroma’s van de wijn goed te kunnen opvangen, is een kelkvormig glas dat naar de bovenkant toe nauwer wordt een absolute must. Naar buiten openende glazen kunnen mooi zijn, maar laten niet toe om de geur goed te vangen. Bovendien zijn ze onhandig om de wijn op een vlotte en veilige manier (zonder te morsen) in het glas te laten ronddraaien (walsen). Witte wijnglazen zijn doorgaans iets kleiner van formaat dan rode. Mousserende wijnen als Champagne en Cava voelen zich het best in flutes (bewaren de bubbels beter) en niet in coupes.

 

Tips door Paul van Boxstael van Wijnbeurs

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Tip 3: Hoe schenk je wijn?

Eerst dient de fles ontkurkt te worden. Schroefdoppen kan je gewoon open draaien. Verwijder bij de met kurk afgesloten flessen eerst de bovenkant van de capsule met een scherp sommeliermesje. Draai de kurkentrekker (liefst een exemplaar met open spiraal) goed door de kurk en verwijder de kurk zachtjes. Maak de bovenkant van de flessenhals schoon met wat keukenpapier. Indien de wijn erg jong is en wat lucht kan gebruiken om zachter te worden, kan je de wijn decanteren door in een karaf over te gieten. Hetzelfde effect bereik je ook door de wijn in het glas te walsen, zodat de oppervlak waarmee de wijn in contact komt groter wordt en dus met meer lucht in contact komt. Decanteren is zeker aan te raden voor oudere wijnen die depot op de bodem hebben. De functie van decanteren is dan niet ‘lucht scheppen’, maar zuivere wijn van bezinksel scheiden.

Om geen vlekken te maken is het gebruik van een schenktuitje of van een dropstop erg handig. De juiste temperatuur is van cruciaal belang om de wijn op zijn best te presenteren. Bij een te koude temperatuur zijn de aroma’s niet waarneembaar, te warm accentueert dan weer alle schoonheidsfoutjes in een wijn en maakt de wijn lomper en alcoholisch warmer. Voor rood is kamertemperatuur ideaal (18°C, want dit begrip dateert uit de tijd dat er nog geen centrale verwarming was). Mousserende wijn houdt van 8-10°C. Voor fris wit is 10°C een goede leidraad en 12-13°C graden voor complexe witte wijn met houtlagering.

Tip 4: Hoe wijn proeven?

Eigenlijk moet wijn alleen maar lekker zijn. Veel mensen genieten er echter van om de wijn te proeven volgens een vast ritueel. Eerst kijken, dan ruiken en pas daarna een slokje nemen en daadwerkelijk proeven. Het is bewezen dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen! De volgorde waarin geproefd wordt heeft een belangrijk effect op de smaakbeleving. Hanteer hierbij volgende regels:

  • Fris wit voor wit met houtlagering
  • Wit voor rood
  • Delicaat voor sterk
  • Droog voor zoet
  • Oud voor jong (maar velen doen het andersom)

Tip 5: Hoe wijnglazen schoon houden?

De vaatwasmachine mag dan wel erg handig zijn om je wijnglazen schoon te maken, het is niet de beste manier. Om je glazen een lang en helder leven te gunnen is afwassen met de hand de boodschap. Zo geef je kalkaanslag gewoon geen kans.

Ledenvoordeel voor leden van Markant, Artemis en Best Pittig

Via Markant vzw kan je momenteel kwaliteitswijnen bestellen aan een mooi voordeeltarief. Hiermee steun je bovendien de algemene werking van onze vereniging. Ontdek meer over deze actie op www.markantvzw.be/wijnactie

Meer info over de wijnactie?

www.markantvzw.be/wijnactie

Deel deze post