1. Verzorg en reinig je huid elke ochtend én avond op de juiste manier!

Overdag stapelen make-up, stof, uitlaatgassen enz. zich allemaal op op onze huid. Als je gewoon met water reinigt, blijven deze restjes op je huid en zet je ze vast met je nachtcrème. ‘s Nachts herstelt je huid zich waardoor er natuurlijke afvalstoffen vrijkomen die je, wanneer je niet reinigt, terug vastzet met je dagcrème. Goed reinigen is dus heel belangrijk. Let wel op met de producten die je gebruikt. Veel goedkope, te sterke en agressieve reinigers gaan niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën verwijderen, waardoor de beschermfilm van je huid beschadigd raakt, je huid uitdroogt en sneller veroudert.

Op een effectieve, zachte manier de huid ‘s morgens en ‘s avonds reinigen is dus de boodschap. Doe dit voor je een crème aanbrengt. Gebruik 1 à 2 keer per week een dieptereiniger om zwarte puntjes en puistjes te verminderen en/of een gommage om dode huidcellen te verwijderen en je teint op te lichten.

2. Hoe krijg je een mooi naturel gebruind kleurtje als je bang bent van een bruinen zonder zon?

Hiervoor is een goede voorbereiding een must. Met een peeling exfolieer je de avond ervoor, best op een droge huid. Zo verwijder je dode huidcellen om later een kleurverschil te vermijden. Spoel goed af en gebruik daarna een diep voedende crème. Voor je kleur kan je kiezen uit:

  • een ‘one night tan’ die direct kleur geeft,
  • een bodylotion met lichte bruining die je elke dag een licht zongebruinde gloed geeft,
  • een bruinen zonder zon, bestaat in mousse voor iemand die dit niet gewoon is of in lotion. Beschikbaar in verschillende kleuren.

Al deze gekleurde crèmes kan je best aanbrengen met een handschoen zodat het kleurpigment niet in je handpalm dringt. Gebruik na vier dagen opnieuw de peeling zodat je bruine kleur gelijkmatig kan vervagen en breng de dag erna, indien gewenst, terug de zelfbruiner aan.

3. Hoe verzorg je jouw huid best tegen de zon?

We hebben de zon nodig, ze geeft ons energie, warmte en vitamine D. Teveel zon, zonder bescherming, is echter schadelijk voor de huid. Maar wat doen klassieke merken? Ze denken dat het probleem enkel bij de zon ligt en gaan deze afblokken door een hoge SPF-film op de huid te leggen tegen UV-B (en soms ook tegen UV-A), maar daardoor wordt de huid passief en vergeet ze hoe ze zichzelf moet beschermen tegen zonnebrand. Dit zorgt ervoor dat de huid overgevoelig wordt wanneer ze plots toch onbeschermd blootgesteld word aan de zon, er komen zonneallergieën, … zo gaan we in de loop van de jaren steeds naar een hogere SPF-factor moeten grijpen. Om je natuurlijke bescherming te activeren kan je best vanaf de lente of zeker 1 à 2 weken voor je op reis gaat de melanine in je huid activeren met gepaste producten. Kies voor producten die bovenop een bescherming tegen UV-licht ook beschermen tegen infrarood en zichtbaar licht.

4. Wat moet je weten over antiallergische (hypoallergene) verzorgingsproducten?

Deze crèmes willen de kans op reacties vermijden en bevatten daarom weinig actieve ingrediënten. Ook bij goedkope verzorging is dit vaak het geval om de prijs te drukken. De crèmes geven meestal een goed gevoel wanneer je ze aanbrengt, maar doen weinig aan je huid(textuur) zelf. Voor iemand die zich niet aan bepaalde huidkenmerken stoort, is dit zeker geen probleem. Wanneer je echter echte huidverbetering wil, heb je meer actieve ingrediënten nodig. Als je een gevoelige huid hebt, is het best een product eerst te testen. Een reactie is vaak onmiddellijk of na enkele keren gebruik zichtbaar.

5. 100% natuurlijke verzorgingsmerken zitten in de lift.

Self is bijvoorbeeld een Belgisch cosmeticamerk dat 100% natuurlijk is. Ik gebruik het zelf ook voor mijn kindjes omdat er geen chemische bestanddelen inzitten. Het werkt super voedend en herstellend voor iemand met een (zeer) droge, gevoelige en zelfs eczeemhuid. Na één maand (de volledige huidvernieuwing duurt 30 dagen) heb je al een zichtbaar resultaat.