markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

tips & tricks

Vijf tips voor de thuisbarista

Gepost op
27 september 2017

Gepost in de categorie
leer

Sinds kort is ook De Koffie & Theeliefhebber, een artisanale koffiebrander en theesommelier uit het Herentse, verdeler van zelfgebrandde ‘single origin’ koffies en theetjes van topkwaliteit, aangesloten als Markante Zaak. Samen met haar man Stijn runt Leen Danhieux de zaak: terwijl Stijn zich bezig houdt met de productie, richt Leen zich op de verkoop.

De koffiebrander des huizes geeft ons hieronder graag enkele goede tips om thuis zelf een smaakvolle en lekker geurende kop koffie te kunnen bereiden.

1. Gebruik de juiste hoeveelheid koffie

De hoeveelheid koffie die je nodig hebt is afhankelijk van het soort koffie dat je gebruikt, maar de standaard is om 60 gram per liter water te gebruiken en bij te stellen naar jouw smaakprofiel.

2. Gebruik de juiste koffie

‘Koffie is koffie’ gaat zeker en vast niet op! Er zijn verschillende soorten koffie en de ene leent zich beter voor een french press of een bialetti-bereiding dan de andere. Fruitige, Afrikaanse koffies gaan doorgaans goed op bialetti, terwijl Colombiaanse koffies doorgaans mooie resultaten opleveren op een french press. Een Nicaragua koffie past dan weer uitstekend op filter.

3. Gebruik de juiste maling

Een belangrijke factor voor lekkere koffie is het gebruik van de juiste maling van de bonen. Een eenvoudige vuistregel is, hoe langer het contact met water hoe grover de maling. Een espresso heeft dus een heel fijne maling omdat de doorlooptijd daar slechts enkele seconden is, terwijl een french press een heel grove maling vereist omdat de koffie minuten in contact blijft met het water.

Van webshop tot pop-up OFFLINE

Voor OFFLINE Leuven slaan vijf vrouwen de handen in elkaar. Ze bundelen hun webshops en gaan samen voor PUUR, ECOLOGISCH en AMBACHTELIJK !

Dé uitgelezen kans om deze unieke producten te komen bekijken, voelen, ruiken, passen en proeven! Ideaal dus voor het eindejaar-shoppen, want 80% van onze producten zal je elders in Leuven niet vinden!

Bij 100procentvilt koop je alles in vilt: denk aan handtassen, baby-speelgoed, persoonlijke ontwerpen enz.

Eco-Lover is het ecologische walhalla voor goodies voor jezelf, huis en tuin.

Karma Karma verdeelt havermout in cups, zonder toegevoegde suiker, lekker handig on-the-go.

Voor single origin koffiebonen en parels van losse theemengelingen klop je aan bij De Koffie & Theeliefhebber.

Lumabelle is je adres voor diervriendelijke verzorgingsproducten en cosmetica zonder toxische ingrediënten.

Praktisch

Diestsestraat 208, Leuven

Van 1 oktober tem 31 december 2017

www.offlineleuven.be
www.facebook.com/offlineleuven

4. Ga voor vers gebrand

Koop nooit koffie om maanden op het voorraadschap te laten rusten. Tracht koffie te kopen die niet te lang geleden gebrand werd (optimaal is koffie van een maand oud). Koffie is op zijn best tot drie maand na branding.

Waar het kan koop je ook best koffiebonen, i.p.v. reeds gemalen koffie. Die verliest namelijk in 30 minuten tot 50% van haar aroma. Je kan dus beter je eigen bonen malen. Voor 60 euro heb je al een goede kleine bonenmaler.

5. Koffie bewaren

Koop je toch een te grote voorraad, bewaar deze dan niet in de koelkast, maar in de vriezer. Koffie neemt snel de geuren van de omgeving op en je wil toch niet dat je ‘speciality coffee’ proeft naar die camembert die in de koelkast ligt te rijpen? Ook de kast in de keuken naast de oven is geen goede optie door de grote temperatuurverschillen. Koffie bewaar je best op een droge plaats met stabiele temperatuur en afgeschermd van het zonlicht.

Met dank aan De Koffie & Theeliefhebber, Clarahof 32, 3020 Veltem-Beisem

 

www.dekoffieliefhebber.be

www.detheeliefhebber.be

www.facebook.com/dekoffieliefhebber

Deel deze post