markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

tips & tricks

‘Vrij Spel, Kinderen Kiezen Wel’

Kies voor genderneutraal speelgoed!

Gepost op
8 november 2018

Gepost in de categorie
inspireer

Spelen is voor kinderen een manier om zichzelf te ontwikkelen, om zichzelf en de wereld beter te begrijpen en om zichzelf te uiten. Door met verschillende soorten speelgoed te spelen, ontwikkelen kinderen diverse vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat elk kind, jongen of meisje, toegang krijgt tot verschillende types speelgoed.

Maar speelgoed wordt nog steeds opgedeeld in jongens- en meisjesspeelgoed. Stap een winkel binnen of blader door een folder: bepaald speelgoed wordt aangeprezen voor jongens en ander voor meisjes. Te vaak gebeurt dit heel expliciet, soms ook heel subtiel. Speelgoed (re)produceert op die manier stereotypen over jongens en meisjes, vrouwen en mannen.

Ook voor volwassenen op zoek naar een cadeautje zorgt die klassieke opdeling soms voor frustratie en verwarring. Het platform ‘Vrij Spel – Kinderen Kiezen Wel’ van Rosa vzw onderneemt actie tegen die opdeling in jongens- en meisjesspeelgoed en wil dat kinderen vrij zijn om zelf te kiezen met welk speelgoed ze spelen.

Wat kun jij als ouder doen?
Gedrag

Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen nemen het gedrag van de volwassenen in hun omgeving over. Durf jezelf in vraag te stellen. Hoe denk je zelf over de mogelijkheden van jongens en meisjes? Vermijd clichés en probeer eens iets anders uit.

Kijk naar het kind, niet naar het geslacht.
Kijk vooral naar de persoonlijkheid van het kind. Misschien heeft dat durfal meisje wat meer experimenteerruimte nodig of kan deze gevoelige jongen wat extra bescherming gebruiken.

Wees niet bang.
Zowel kleine jongens als kleine meisjes gaan vaak door een fase waarin ze erg genderstereotiep gedrag en voorkeuren vertonen. Omgekeerd gaan ze soms door een fase waarin ze net extra aangetrokken worden tot (spel)gedrag dat stereotiep bij de andere sekse hoort. Ook deze fase is heel normaal.

Lees verder onder de foto.

Spelen

Dat is voor meisjes!
Meisjes zullen over het algemeen niet snel berispt worden als ze ‘jongensgedrag’ vertonen. Jongens die met ‘meisjesspeelgoed’ spelen, worden daarentegen sneller op de vingers getikt. Kinderen zijn erg gevoelig voor dergelijke boodschappen. Geef hen mee dat er niet zoiets bestaat als ‘meisjesspelletjes’ of ‘jongensspelletjes’ en reageer ook als anderen hen daarop aanspreken.

Doorbreek vastgeroeste gewoontes
Het is belangrijk dat kinderen weten dat het niet of/of is. Je kan houden van voetbal én dansen, van auto’s én tekenen, van De Kleine Zeemeermin én Cars. Ga ook eens bewust roldoorbrekend met hen aan de slag.

Leef niet in een blauwe/roze wereld
Wie vandaag in een speelgoedwinkel komt, kan bijna niet om de jongens-meisjesopdeling heen. Ga voorbij aan de ridder/ prinsessenversie van stiften, puzzels, gezelschapsspelletjes, boeken, fietsen, bouwblokken en kleurboeken en kies bewust voor de genderneutrale variant. Op die manier gaan jongens en meisjes ook vlotter samen spelen.

Communicatie

Genderbewuste feedback
Ook in de feedback die kinderen en jongeren krijgen, sijpelen de genderstereotypen (onbewust) door. Jongens en meisjes krijgen vaak om verschillende redenen complimentjes. Zo worden meisjes vooral geprezen als ze zich lief, zorgzaam en sociaal gedragen, terwijl jongens sneller een schouderklopje krijgen als ze zin voor initiatief vertonen of iets uitgedokterd hebben. Sta af en toe eens stil bij de feedback die je geeft: geef je jongens en meisjes om dezelfde redenen complimentjes?

Antwoord eerlijk
“Is een meneer met lang haar een meisje?” “Waarom lachen ze met mijn roze T-shirt?” “Mogen meisjes ook op judokamp?” “Wat betekent ‘mietje’?” Ontwijk een oprechte vraag niet maar probeer die zo eerlijk mogelijk te beantwoorden zonder in genderstereotypen te vervallen.

Stimuleer de kritische geest van kinderen
Een genderbewuste opvoeding is vooral een kwestie van gezond verstand. Stimuleer de kinderen om verder te kijken dan de clichés en maak hen duidelijk dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Boeken zijn een prima middel om de kritische geest van kinderen aan te wakkeren. Er zijn heel wat leuke kinderboeken op de markt die op een fantasierijke manier stereotypen doorprikken. Hier vind je al enkele voorbeelden: http://www.rosavzw.be/kinderboeken/

Deel deze post