markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

tips & tricks

De zomer nog wat langer in je tuin …

Gepost op
26 september 2017

Gepost in de categorie
leer

In de herfst is het zalig wandelen tussen afgevallen bladeren in het bos, maar de tuin laten we al wat vaker links liggen … Nochtans is het op zonnige dagen nog fijn vertoeven in een tuin in topconditie. We gingen te rade bij tuincentrum en Markante Zaak Van Emelen voor tips om maximaal van je tuin te genieten.

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet-winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Vervang deze nu door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zal hebben.

Met najaars- en winterbloeiers kan je kleurrijke potten, bakken en manden vullen, ideaal voor op de tuin- of balkontafel of voor bij de voordeur. En de keuze is groot: kleinblijvende asters, bergthee (Gaultheria), chrysanten, heide, helleborus, parelbes, sierkolen, skimmia, wintercyclamen en niet te vergeten de winterviolen, om er maar enkele te noemen.

Natuurlijk zijn er ook groen- of grijsblijvende planten beschikbaar, die interessante kleuren en texturen toevoegen aan je tuin. Denk bijvoorbeeld aan klimop, hulst met zijn prachtige rode besjes, miniconifeer, zilverstruikje (Colocephalus brownii) en laagblijvende siergrassen, zoals blauw schapengras.

Verzorgingstips voor een sfeervolle tuin

  • Scherven brengen dan misschien wel geluk, maar van een kapotgevroren bloempot wordt niemand vrolijk. Kies dus steeds voor vorstbestendige potten en bakken.
  • Zo veel mogelijk kleur in de donkere maanden? Vrolijk gekleurde en glanzende bakken en potten brengen extra kleur in je tuin. Of ga voor een lichtgevend exemplaar.
  • Bekleed de binnenkant van de potten, bakken of manden voor de zekerheid met bubbeltjesplastic, om te voorkomen dat de wortels van de planten bevriezen. Zorg er wel voor dat overtollig water weg kan lopen.
  • Geef bij droge perioden regelmatig water, maar niet als het vriest of als er vorst wordt verwacht.
  • Niet alleen planten zorgen voor sfeer in de tuin. Ga voor extra gezelligheid met sfeervolle tuinverlichting, robuuste kaarsen in windlichten, mooie voerderschalen voor vogels en silo’s.
  • Denk ook alvast even aan het voorjaar: tussen eind september en eind november moeten ook de voorjaarsbollen in de grond, deze kunnen eventueel ook in een pot.

Met dank aan

Tuincentrum Van Emelen
Diestsesteenweg 150-152
3202 Rillaar

vanemelen@skynet.be

www.facebook.com/tuincentrum.vanemelen/

 

Tuincentrum Van Emelen biedt een rijk assortiment aan planten, bloemen, zaden, dierenvoeders en tuingereedschap. Een zaak met een hart voor groen.

> tekst gaat verder onder de foto’s

Ook de moestuin mogen we niet vergeten!

Lege moestuinbedden kan je inzaaien met ‘groenbemesters’, die helpen je de grond te verbeteren. Soorten als rogge, raaigras en rode klaver zijn snelle en sterke groeiers, die met hun penwortels de grond luchtiger maken en stikstof afgeven. Bovendien voorkomen ze dat lege plekken vol komen te staan met onkruid! Spit de groenbemesters in het voorjaar onder de grond. Ook kan je erwten- en bonenplanten na de laatste oogst boven de grond afsnijden in plaats van ze in hun geheel te verwijderen, zodat hun wortels kostbare stikstof aan de grond kunnen afgeven.

Zaai spinazie, wintersla en winterpostelein onder glas, zo kan je de hele winter door van verse groenten genieten. Plant de groenten voor het begin van de winter uit in een koude bak of serre.

Een mooie zonnige dag, maar net te koud om buiten te zitten? Met deze klusjes geniet je optimaal van de zon en je krijgt het er nog warm van ook!

  • Schep de composthoop of -bak om en verspreid de compost die klaar is voor gebruik.
  • Haal de laatste trossen tomaten van de plant en laat ze binnen op een lichte, zonnige plek verder rijpen. Struiktomaten in pot kun je met pot en al in de garage of serre zetten.

Het zonnetje in de tuin

Tenslotte willen wij graag één plant in de kijker plaatsen. Bolchrysanten stralen wanneer de dagen kort zijn. De plant reageert namelijk op deze korte dagen door knoppen aan te leggen en vervolgens zo rijk te bloeien dat het blad er helemaal onder schuil gaat. De mooie bollen vol bloemen schitteren wekenlang en geven zo nog meer glans aan de nazomer. Je kan ze omhullen met een mooie pot of mand, maar je kan ze ook in volle grond planten.

Bovendien is een bolchrysant een gemakkelijk te onderhouden plant, die doorbloeit van augustus tot november. Op een lichte standplaats in de halfschaduw tot volle zon zal hij veranderen in een kleurrijke bol. Geef de bolchrysant regelmatig water en laat de potkluit nooit uitdrogen. Door de grote bol komt het regenwater niet altijd op de kluit terecht, regelmatig even checken dus.

Een rijkbloeiende plant vraagt om wat extra energie, geef de bolchrysant dus om de twee weken wat plantenvoeding. Verwijder om die reden ook regelmatig de uitgebloeide bloemetjes.

Deel deze post