Wat ligt er morgen op ons bord? Hoe zorgen we ervoor dat de voedselketen iedereen voorziet in zijn dagelijkse portie voeding? Hoe zullen we dat doen met een minimale voetafdruk? En hoe slaan supermarkten in Zweden vandaag al het pad in van verduurzaming?

Bij Urban Deli gaan ze voor een minimum aan ‘food waste’. Wat niet verkocht wordt in de supermarkt kan verwerkt worden in dagverse lunchgerechten. Dé uitdaging voor een duurzame toekomst van onze voeding is een verhoging van de voedselproductie met minder middelen.

Er liggen heel wat uitdagingen op ons bord willen we iedereen van voldoende en gezonde voeding voorzien.

 

Stockholm is één van de beste plaatsen ter wereld om te werken en te wonen. De stad is toonaangevend op het vlak van duurzaamheid en heeft grootse ambities om tegen 2040 fossiel brandstofvrij te zijn. Ook op het vlak van het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen is Stockholm koploper. Invest Stockholm, het officiële promotie agentschap van de stad om business, investeringen en talent aan te trekken, zette voor ons het project ‘a Woman’s Place’ in de kijker.

A Woman’s Place werd opgericht op internationale vrouwendag (8 maart) 2018 en streeft naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen in het bedrijfsleven en in de maatschappij in het algemeen. Honderd Bedrijven verklaarden zichzelf al ‘A Woman’s Place’ en het aantal breidt steeds verder uit. Samen met een team van experten werden vijf principes bepaald die maken dat een bedrijf ‘A Woman’s Place’ kan genoemd worden. Een project om ook bij ons uit te rollen?

 

De laatste dag van onze tour stonden we stil bij wat ‘friluftsliv’ voor ons betekent. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we bewust meer connecteren met ‘het buitenleven’ – privé, maar vooral ook professioneel? Tijdens een workshop werden we uitgedaagd om voor onze eigen business na te denken over een innovatief concept om in de markt te zetten. Er kwamen interessante concepten uit de bus en wie weet wordt binnenkort één van de concepten geïntroduceerd door iemand van de deelnemers.

Als afsluiter gingen we langs op het stadhuis van Stockholm voor een meet & greet met Katarina Luhr, vice burgemeester voor omgeving en klimaat. Een gedreven politica voor wie de klimaatuitdagingen niet bij loze woorden blijven, maar worden omgezet in concrete acties.

Met een rugzak vol energie en ideeën keerden we na drie dagen huiswaarts. Tijdens de terugvlucht schreven we een persoonlijke brief aan onszelf die ons binnen een paar weken zal herinneren aan wat we in de praktijk zouden brengen. Geen business as usual in elk geval!