Welke projecten hebben jullie al verwezenlijkt en kenden een groot succes?

Lien: “In samenwerking met Unizo organiseren wij jaarlijks drie inspiratiecafés: die zijn er voor iedereen die de trigger voelt om een eigen zaak te starten en die zich wil laten inspireren door de kennis en de verhalen van ervaren ondernemers. Elk inspiratiecafé kadert in een ander thema. Thema’s die al aan bod gekomen zijn: Vrouwelijk ondernemerschap en Carrièreswitch. Tijdens de inspiratiecafés kan je kennis maken met ondernemers die ooit dezelfde vragen hadden als de starters. De avond verloopt meestal als volgt: eerst is er een korte ontvangst. Daarna start er een panelgesprek. Tijdens het panelgesprek kunnen panelleden hun ondernemersverhaal vertellen, ups & downs en tips meegeven. Kortom: hun persoonlijke ervaringen delen. Vervolgens is er een meet & greet met de ervaren ondernemers, waarna er nog een netwerkdrink volgt. De inspiratiecafés trekken steeds meer geïnteresseerde starters aan en zijn een groot succes!”

Daphné: Sterke Onderneemsters in BXL is een mentorproject, waarbij Brusselse vrouwen met een eigen zaak met elkaar gematcht worden. Een mentor die al langer haar eigen zaak heeft, wordt gekoppeld aan een mentee die recenter gestart is. De mentor krijgt een Start-to-mentor opleiding, en de gematchte koppels gaan een mentortraject in van minstens een jaar, onder begeleiding van Markant vzw. Dit mentortraject is een inhoudelijk diepe en verrijkende samenwerking tussen twee Brusselse onderneemsters. Dit om het ecosysteem onder onderneemsters in Brussel te versterken, langs beide zijden samen te werken, en jonge ondernemingen te doen groeien op een kwalitatieve en duurzame manier. Er werden reeds 60 mentoren en mentees succesvol met elkaar gematcht.

Ben je zelf getriggerd om in een mentoringtraject te stappen in Brussel of elders in Vlaanderen? Neem zeker een kijkje op onze website: www.sterkeonderneemsters.be of stuur mij gerust een mailtje: daphne.hidalgoymartinez@markantvzw.be

Lien: Dansaertwijk in vrouwenhanden/Markante winkelroute was een leuk project waarbij we leden en hun vriendinnen de unieke kans gaven om na sluitingstijd persoonlijk kennis te maken met negen inspirerende zaken in de wijk. De zaken waren stuk voor stuk in handen van inspirerende en ondernemende vrouwen, die hun passie graag deelden. Na afloop van de Markante winkelroute werd iedereen uitgenodigd om bij een hapje en een drankje ervaringen, ideeën en contacten uit te wisselen.

Save the date: In november 2018 organiseren we opnieuw een winkelroute in Brussel. Deze gaat langs de Dansaertwijk (14/11) en de Marollen (29/11). Je kan reeds inschrijven voor deze activiteit via onze website: http://www.markantvzw.be/activiteiten/2018-11-14-nationaal-brussel-in-vrouwenhanden/

Welk soort projecten initiëren jullie in het kader van belangenbehartiging?

Lien: “Markant organiseerde in 2017 samen met de KU Leuven een grote bevraging over werk, privé en over de balans tussen die twee. Maar liefst 1694 respondenten namen deel. Uit het onderzoek bleek dat de combinatie werk-privé verrijkend is maar ook conflicterend. We concludeerden dat het tijd is voor een genderklik en voor flexibele wettelijke kaders. Na deze bevraging heeft Markant een oproep gelanceerd naar partners en gezinsleden om mekaar meer bij te staan in de zorg- en huishoudelijke taken. Aan de overheden vroegen we om verder te werken aan wettelijke kaders waarin flexibiliteit centraal staat, ter ondersteuning van de gezinnen.”

Wat staat er nog op de agenda dit jaar?

Lien: “Ik ben recent gestart met het oprichten van een nieuwe vrouwengroep met interculturele insteek in Vilvoorde. De eerste bijeenkomsten zijn achter de rug en werden zeer positief onthaald. Op woensdag 20 juni vond de eerste activiteit plaats, een Midzomer Picknick, op een mooie groene locatie in het hart van de stad, zodat de leden elkaar wat beter konden leren kennen. Met een kleine groep wordt er nu een jaarprogramma opgesteld, dat van start gaat vanaf september 2018.”

Daphné: “Het OnderneemstersDUET; een mentortraject voor onderneemsters in Vlaanderen, is zopas van start gegaan. Onderneemsters die onderneemsters helpen; dat is het uitgangspunt. Ervaren onderneemsters nemen de rol als mentor op en delen een heel jaar lang hun kostbare ervaringen met hun mentee, een startende onderneemster. Als je hier graag wat meer info rond hebt, neem zeker een kijkje op de website www.onderneemstersduet.be.”

Lien: “In 2018 schrijf ik aan een nieuwe visienota rond ‘Vrouwen in topfuncties‘. Samen met studenten van de KU Leuven bekijken we hoe het nu staat met het aantal vrouwen in hoge functies, en welke antwoorden daarop mogelijk zijn.”