Creatieve wereldreis

“De voorbije jaren waren een lange en opwindende tocht. Door mijn studies in Juweelontwerp (1993-1998) kon ik de wereld rondreizen. Ik verhuisde van België naar het Verenigd Koninkrijk voor mijn studies. Daarna vulde ik mijn vaardigheden verder aan met opleidingen in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Dit alles bracht mij een schat aan kennis bij. Niet enkel van juweeltechnieken en lesmethodes, maar ook van diverse en andere culturen.

Na het afstuderen besloot ik om als goudsmid op eigen benen te staan, en dit in Londen. Ik ontwierp en vervaardigde er mijn eigen juwelencollecties. Later verhuisde ik naar East-Sussex en werd er lid van de Guild of Master Craftsmen.”

Terug naar de roots

“In 2009 verhuisde terug ik naar mijn geboortestad Brussel. Enerzijds omdat het tijd was om terug te keren naar mijn roots, te herbronnen. Anderzijds omdat ik geïntrigeerd was door de energie van het hedendaagse Belgische design. In de voetsporen van ‘De zes van Antwerpen’ ontstond een nieuwe generatie ontwerpers op verschillende gebieden. Daar wou ik graag deel van uitmaken.

Ik koos ervoor om mijn atelier in de Dansaertwijk te vestigen, de creatieve ‘hub’ van Brussel. Vandaag, tien jaar later, is het nog steeds mijn thuisbasis. Het is op deze plek dat ik mijn klanten ontmoet en waar ik mijn zaak verder heb uitgebouwd, met custom-made juwelen als specialisatie.”

Unieke creaties

“Een constante doorheen al die jaren is het gebruik van edelstenen. Bij een bezoek aan een verdeler van edelstenen voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Wanneer ik ze uitkies, kijk ik in de eerste plaats naar wat mijn interesse opwekt, naar wat ze bijzonder maakt. Ik kijk naar de uitstraling, en werk graag met edelstenen met insluitsels. Dat maakt ze uniek en dit past perfect bij het uitgangspunt van mijn creaties.

Juwelen op maat maken is waar ik het meest van hou. Op basis van gesprekken met de klant  creëer ik een gepersonaliseerd droomjuweel door hun ideeën in een driedimensionale vorm te gieten. De klant komt hiervoor op bezoek in mijn atelier, na het maken van een vrijblijvende afspraak. Elk detail, elk materiaal wordt besproken en nu en dan maak ik ook een schets.

Achter ieder juweel zit een persoonlijk verhaal. Dat een klant me wil toevertrouwen waarom hij/zij het juweel wil laten vervaardigen, is een voorrecht. Soms is het een blijde gelegenheid zoals een verloving of huwelijk. Soms is het een emotioneel aandenken, een blijk van liefde en verlies, een rouwjuweeltje. Dit menselijke aspect geeft zowel kracht als schoonheid aan mijn werk.”

Green gold en duurzaamheid

“Een ander fundamenteel onderdeel van mijn werk is duurzaamheid. Allerhande menselijke activiteiten bedreigen onze planeet. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat een juwelier zich bewust is van de oorsprong van de materialen die gebruikt worden om juwelen te maken. Transparantie hierin is essentieel.

Vandaag is er vanuit de consument een grotere bewustwording en een sterkere vraag naar ‘green gold’, traceerbaar en gerecycleerd edelmetaal. Net als de vraag naar ethisch verantwoord goud. Ethisch verantwoorde edelmetalen zijn al enige tijd ter beschikking van juweelontwerpers, via Fairmined edelmetaal (°2005) en Fairtrade Gold (°2011). Ik kies ervoor om deze zo veel mogelijk te gebruiken in mijn juwelen. Naast gerecycleerde edelmetalen uit de juwelen die klanten mij aanbrengen, zijn er gespecialiseerde edelmetaalraffinaderijen die edelmetaalschroot, afkomstig van juwelen, geschenkwaren, medische en elektronische industrie omvormen tot nieuwe grondstof.”

Transformatie

“Juwelen kunnen ook herbewerkt worden in mijn atelier. Meer en meer transformeer ik de bestaande juwelen van de klant tot een nieuwe op maat gemaakte creatie, maar het is een praktijk die ik al minstens vijftien jaar aan klanten heb voorgesteld. Dit geeft een heleboel voordelen. Niet meer gedragen gouden juwelen kunnen gedemonteerd worden, de edelstenen kunnen verwijderd worden. Een ouderwets juweel kan zo een update krijgen en wordt opnieuw modieus en draagbaar. Op die manier blijft de sentimentele waarde behouden en wordt deze zelfs versterkt. Tegelijkertijd vermindert dit circulair ontwerpen de schadelijke invloed op het milieu.

Je mag rekenen op vier tot zes weken voor het creëren van een juweel op bestelling. Elk stuk wordt door mezelf handmatig vervaardigd in mijn Brussels atelier.”

Laureate

“Als afsluiter wil ik jullie met veel trots meedelen dat ik één van de tien laureaten ben voor de Ambachtspersoon van het jaar Award 2019 – als kers op de taart voor de twintigste verjaardag van mijn bedrijf.”

Om nog meer te weten te komen over het werk van Saskia, kan je een bezoek brengen aan www.saskiashutt.com of je kan rechtstreeks contact opnemen via jewellery@saskiashutt.com.