markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

interview

Villa Clementina

Katia Verhaeren is de vrouw achter Villa Clementina, een inclusief kinderdagverblijf voor kinderen met en zonder beperking. Ontdek hier meer over haar droomproject.

Gepost op
30 september 2015

Gepost in de categorie
inspireer

Rubriek

pigment

Villa Clementina bundelt kracht en diversiteit

Onderneemster Katia Verhaeren is één van de drijvende krachten achter Villa Clementina, een geïntegreerd en inclusief kinderdagverblijf voor kinderen met en zonder beperking. Voor MarkantMag.be vertelt zij enthousiast over haar opmerkelijke carrièreswitch.

Droom

“Villa Clementina is ontstaan vanuit de droom van drie vrouwen: kinder- en revalidatiearts Katleen Ballon, orthopedagoge Mieke De Strooper en mezelf.

Voor mij was het een totale switch. Ik heb daarvoor 18 jaar als zelfstandig projectontwikkelaar gewerkt. Gronden aankopen, plannen bespreken, ladder op, ladder af… waren dagelijkse kost. En hoewel mijn weg niet altijd even gemakkelijk was, heb ik een mooie carrière kunnen uitbouwen! Toen ik 10 jaar geleden meer ging reizen en de ongelijkheid rondom mij zag, geraakte ik gemotiveerd om daaraan ‘ooit’ ‘iets’ te doen.

Ooit Iets
‘Ooit’ was 2012, ‘iets’ werd Villa Clementina. Toen mijn vader mij belde met de vraag om hun woning ter verhuren omdat die te groot werd, heb ik geopperd om het domein te beschikking te stellen van een goed doel. Na een zoektocht kwam ik bij de OCMW-voorzitter van Zemst terecht, die mij in contact bracht met Mieke en Katleen. Toen zij mij over hun droom van een inclusieve kinderopvang vertelden, was het voor mij onmiddellijk een ‘go’. Gelukkig hebben mijn ouders, broers en zus het idee meteen ondersteund.”

Tekst: Rebecca Schoeters

Ondernemerschap!

Pionierswerk vergt lef, moed en vertrouwen. Dat heeft een ondernemer.

“Mijn ondernemerschap heeft me geholpen in dit project. Pionierswerk zoals we bij Villa Clementina verrichten, vergt immers lef, moed en vertrouwen. Dat heeft een ondernemer. Ik ben trouwens opgegroeid in een ondernemersfamilie en heb dit met de paplepel meegekregen.
Maar sinds ik bij Villa Clementina actief ben, heb ik ook veel geleerd. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Ik heb talenten van mezelf ontdekt, waarvan ik niet wist dat ik ze had. Het feit dat ik als leek in dit pioniersproject ben gesprongen, maakt ook dat voor mij niks evident is en ik veel vragen moet stellen. Dat houdt veel zaken open en bespreekbaar.”

Villa Clementina

Trots

“Wat oorspronkelijk een droom was, is nu werkelijkheid geworden. Ik ben dan ook heel trots. In de eerste plaats op de kinderen, zowel de kindjes met extra zorgnoden als de anderen. Ik ben ook heel blij met mijn collega’s Mieke en Katleen: twee straffe madammen. We hebben het getroffen met ons personeel: 10 diverse mensen, die de weg gevonden hebben om met de kracht van hun talenten dagdagelijks flexibiliteit, alertheid, vrolijkheid en samenhorigheid voor de dag te brengen. Van even onschatbare waarde zijn onze 28 vrijwilligers, waaronder mensen met specifieke beperkingen, mensen uit armoede, mensen die inburgeren… Het samenbrengen van deze diversiteit is een onnoemelijke meerwaarde. “

Toekomst

Het samenbrengen van diversiteit is een onnoemelijke meerwaarde.

“Ik wens dat het woord inclusie verdwijnt en dat diversiteit de norm wordt. Hiermee wil ik niet zeggen dat alles voor iedereen kan: velen hebben inderdaad bijzondere zorgen nodig die niet kunnen in een gemiddelde setting. Maar ik wens dat er meer inclusieve settings komen: crèches, scholen, bedrijven, horeca,… .

Dichter bij huis wens ik dat Villa Clementina met hetzelfde enthousiasme en positivisme kan blijven bestaan. Mijn droom is vooral dat Villa Clementina op termijn zelfredzaam wordt. Vandaag hebben we jaarlijks tussen 45.000 en 60.000 euro tekort om onze dagelijkse werking te financieren. Tot nu redden we het gelukkig dankzij giften, ondersteuning in natura van bedrijven en privésponsors en de organisatie van evenementen. De uitdaging wordt om de inkomsten, buiten subsidies, te stabiliseren en te komen tot duurzame samenwerkingsverbanden Ook dit hoort voor mij bij de kracht van diversiteit.”

Villa Clementina

Inspiratie       

“Mijn inspiratiebron ligt in de wereld, in het mens-zijn: kinderen, de natuur, boeken, vrienden, verwondering, kijken,… Ik hoop mensen ook te kunnen inspireren. Buiten het kader kijken vergt moed, maar er gaat een wereld voor je open. Zet jouw talenten en kennis ook in voor de zwakkeren, je wordt er zoveel rijker van. En vooral: er moet geen perfectie zijn, gewoon doen.”

Deel deze post