Naam: Yara Al-Adib
Leeftijd: 30 jaar
Afkomst: Syrisch
Favoriete quote: Everything happens for a reason

Yara is geboren en getogen in Damascus (Syrië) en noemt Antwerpen sinds enkele jaren haar nieuwe thuis. Yara gaat het leven door als design-consultant, maar heeft daarnaast haar eigen Syrisch cateringsbedrijf opgericht. Eind 2016 kwam ‘From Syria with Love’ tot leven, een sociale onderneming die de integratie van Syrische vluchtelingen positief beïnvloedt.

Aan de hand van #5Q’s kreeg #SheDIDIT een glimp achter de schermen.

#1 Waarom  ‘From Syria with love’?

“Ik heb FSWL opgericht toen ik in België nog in een minder positieve situatie zat. Vlak na de aanslagen in Brussel namen negativiteit en angst overal de bovenhand. Dit zette mij aan het denken. Wanneer een moeder niet geïntegreerd is, zijn haar kinderen dat ook niet. Mijn moeder gaf me veel motivatie, kracht en verantwoordelijkheidszin mee. Ik vond het mijn taak om voor andere Syrische moeders een bruggenbouwer te zijn.  Ik ben van nature een gever en vind het belangrijk om mensen te voeden met informatie. In dit geval een positief beeld over Syrië.”

Met FSWL wil Yara Syrische huisvrouwen en moeders empoweren. Ze wil hen een doel geven in een nieuw land en moedigt hen aan om hun eigen identiteit niet te verliezen, maar ze te delen. De vrouwen met gouden handen bereiden samen met Yara niet alleen het eten.  Ze wil tevens de perceptie van Syrië veranderen en ons het land tonen van voor de oorlog.

#2 Waarom een #SheDIDIT rolmodel zijn?

“Een rolmodel is heel belangrijk in iemands leven. In het Midden-Oosten zijn de moeders vaak de rolmodellen voor de meisjes. Ongeacht of hun eigen moeder empowered in het leven staat. Het is belangrijk om te kunnen opkijken naar andere vrouwen die je als mentor kunnen helpen om je persoonlijke doelen te bereiken.”

“Ik kon het medelijden en  de verdrietige blikken niet langer aan wanneer ik zei dat ik van Syrië was. Er moest een manier zijn om de verborgen Syrische schatten te tonen. Schatten die het Syrische volk meebracht van over de Middellandse zee.” – Yara via FSWL website

#3 Haar grootste leermoment?

“Toen ik naar België kwam. Ik verzeilde in België door werkgerelateerd project en koos er uiteindelijk voor om te blijven. Toen had ik plots geen doel meer voor ogen. Dit was een zeer moeilijk gegeven voor mij. Ik moest voor mezelf herdefiniëren wat ik belangrijk vond in het leven en waar ik voor wou gaan. Ik moest op herstarten drukken, wat eng en onbekend was. Maar nooit heb ik willen opgeven of het einde gezien. Ik ben blijven gaan.”

#4 De overwonnen moeilijkheden bij het ondernemen?

“De balans vinden tussen business en emotie. FSWL is een groep vrienden bij elkaar maar tegelijkertijd ook onze werkruimte. Dit was helemaal nieuw voor mij.  Ik heb me volledig gefocust op mijn motivatie en zo mijn balans hervonden. Hoe ik het heb overwonnen? Do it yourself. Soms moet je gewoon uit je comfortzone stappen. Ik heb mezelf en anderen gepusht om iets anders te doen dan wat je normaal zou doen.  Ik heb onze (potentiële) klanten onze  ‘full colors’ getoond en hen uitgedaagd om met ons in zee te gaan. Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

#5 Wat als Yara het opnieuw zou doen, wat zou ze veranderen?

“Ik zou meer vrouw zijn, niet alleen een alpha. Niet alleen een ‘doer and achiever’, maar ook iemand die breekbaar is en kan huilen. Het is lastig om steeds een masker op te houden.”

Yara’s pad naar vrouwelijk ondernemerschap was niet gemakkelijk, maar ook niet extreem moeilijk. Een portie doorzettingsvermogen met heel wat motivatie liet FSWL tot leven komen. Als afsluiter van het interview, gaf Yara nog drie tips om succesvol te ondernemen:

  • Begin met het accepteren van je falen, want het is een les op zich
  • Begin klein en doe het stap per stap
  • Steek je hart en ziel erin