markantmag

Digitaal magazine voor actieve en ondernemende vrouwen

Laad alles
Laad alles
Laad alles

Deel deze post

recensies

Normandië buiten seizoen

Gepost op
8 januari 2019

Gepost in de categorie
ontdek

Onze redactrice Anne ontdekte voor ons de leukste plekjes onderweg naar de Mont-Saint-Michel.

Joepie: een lang weekend uitwaaien! Bestemming is Mont-Saint-Michel, een verre herinnering aan een leuke schoolreis. De reis begint bij het vertrek en dus hebben we aandacht voor ‘vaut-le-détour’-bezienswaardigheden onderweg.

We strekken de benen in Boulogne- sur- mer, de hoofdstad van de Opaalkust. Het witte gebouw dat als een reuzenrog uit de zee lijkt op te duiken, is Nausicaä. Sinds de heropening in mei gaat Nausicaä, met een verdubbeling van zijn oppervlakte, prat op zijn titel van grootste zeeaquarium van Europa.

Een centrum dat alles uit de kast ( euh, de zee) haalt “ om bezoekers te sensibiliseren voor een beter beheer van de oceanen en hun rijkdommen.” We krijgen een rondleiding in het nieuwe oceanengedeelte. Je bent er als het ware op reis in volle zee; het ritme, de geluiden,… een mooi opgebouwde toer met spectaculaire decors. Een tunnel van 18m lang loodst je door het leven in de oceaan. Bijna spelenderwijs leren we veel over de oceanen en over hun kleinste tot grootste bewoners. Een omvangrijke oppervlakte is voorbehouden voor het werk achter de schermen, een keuken, diverse bassins, een groot sas om een nieuwe lading vissen gemakkelijk in het aquarium over te hevelen….Tijdens de lunch in een tot resto ingerichte hoek van het aquarium, vangen we ook een glimp op van het mediterrane gedeelte van Nausicaä. Hier valt op hoe veel kleurrijker de vissoorten zijn. Een reden om eens terug te komen. Een gemiddelde bezoeker blijft hier meer dan vijf uur rondlopen. Die tijd hebben we nu helaas niet.

Tekst: Anne Van Herreweghen

 

Richting Hotel de la Sélune in Ducey

Het heeft zijn naam niet gestolen: het hotel ligt idyllisch vlak bij een brug over het riviertje La Sélune. Gastvrouw Saskia ontvangt ons – naar goed gebruik in een hotel aangesloten bij Logis de France – hartelijk en accuraat. In een mum van tijd zijn we geïnstalleerd op onze kamers: vernieuwd, en netjes. Tijd voor het diner: lekker en met een ongedwongen, verzorgde bediening zoals het een goed familiehotel betaamt. Gastheer Pascale komt kennismaken. Hij neemt zijn tijd om ons te vertellen over de geschiedenis van het hotel ( zie kaderstukje), de samenwerking met Logis de France, de mogelijkheden in de streek voor de gasten enz. Hij weet ons te overhalen tot een vroeg ontbijt want hij wil ons meenemen naar een plek waar je de zon boven de Mont-St-Michel kan zien opgaan. En daarvoor zijn we toch hier?

Dauwtrip

Het vroege opstaan zijn we al snel vergeten. Eerst een stukje met de wagen. De wandeling naar het panoramapunt is als een frisse dauwtrip. Boven onze hoofden een strakblauwe lucht, aan onze voeten schorren , slik, ondiepe plassen zeewater en zowaar hier en daar nog een mager bloempje. In de verte, nog omhuld met nevel, doemt de Mont-St-Michel op, een abdijcomplex en dorp gebouwd op een massieve granieten rots. Bij laagtij te voet bereikbaar, maar vergis je niet: de afstand is langer dan het oog belooft. “Zonder gids vat je de tocht beter niet aan”, zegt Pascale,” Elk seizoen moet de reddingshelikopter meermaals ondeskundige wandelaars oppikken.” Bij hoogtij was men in vroeger tijden aangewezen op bootjes, nu is er een stevige brug. Een beleving op zich want door de verraderlijke stromingen, schuimt het water soms hoog op. Pascale is zelf een enthousiast amateurfotograaf en wijst ons mooie gezichtspunten in de omgeving. Ornitologen komen hier zeker ook aan hun trekken.

Hotel La Sélune

Logis-hotel gelegen aan de brug in Ducey naast de rivier La Sélune.

Familiehotel dat zich heel erg bekommert om een warm onthaal, een vlotte service en een uitstekende keuken. Hotel La Selune organiseert zelf geen excursies, maar staat gasten graag met raad en daad bij met o.m. advies over bezienswaardigheden in de buurt, contacten leggen met gidsen, huurfietsen regelen…Gelegen in het kalme stadje Ducey waar op zich weinig te beleven valt, is het een uitstekende uitvalsbasis voor een verkenning van de streek. Je hebt er wel een auto nodig.

www.selune.com

Logis

La Sélune is een Logis-hotel. Logis is al 70 jaar de grootste keten van onafhankelijke restaurant-hotelexploitanten in Europa met 2.200 vestigingen in 8 landen.
Logis verzekert een gepersonaliseerde en vriendelijke ontvangst, accommodatie van goede kwaliteit en een keuken die lokale seizoensproducten gebruikt om huisgemaakte gerechten te bereiden.
De garantie goed te eten en goed te slapen in een mooi ingericht etablissement leiden tot een zeer goede beoordeling van de gasten, 8.6/10 (90.000 gecontroleerde beoordelingen).
Alle Logis-etablissementen zetten de streek waar ze gevestigd zijn voorop; ze stimuleren de lokale economie, geven de voorkeur aan korte afzetkanalen en regionale producten.

www.logishotels.com

 

 

Avranches: een brokje historiek

Gids Amélie Gautier wacht ons op het voorplein van de St-Gervais- basiliek in het autoluwe centrum van Avranches op. Ze leidt ons langs alle historisch belangrijke plekjes van de stad: de école épiscopale, de basiliek met hoge klokkentoren, de kerk Notre-dame des- Champs, het pittoreske centrum, en de gedenksteen op de plaats waar de Hendrik II van Engeland boete deed voor de moord op Thomas Beckett, aartsbisschop van Canterbury en zoon van een Normandische koopman. In Avranches zijn ook nog sporen van de rol die de stad heeft gehad in de overwinning van de geallieerden op de Duitsers in 1944.

In het stadhuis herbergt het stadsarchief kostbare incunabelen ( wiegendrukken), manuscripten en oude boeken afkomstig uit kerken, abdijen en musea. Ze werden in de Napoleontische tijd in beslag genomen en hier verzameld. Het oudste manuscript is van de 8ste eeuw en… we mogen het zien. De bibliothecaris haalt het met de grootste zorg uit de kluis. Het stadsarchief is op aanvraag te bezoeken en open voor het publiek elke eerste woensdag van de maand van 14-18u.

Terug de zon in: bezoek aan het abdijcomplex in hoger sferen

Na een voortreffelijke en zéér copieuze lunch in hôtel La Sélune, trekken we naar ‘ de Mont’ . De parkings zijn er gigantisch en we hebben in deze tijd van het jaar( november) plaats te over. Daarna is er de keuze tussen een shuttle of wandelen over de brug. We kiezen voor het laatste, kwestie van de gevolgen van de delicieuze moelleux wat te beperken!
Na een eerste klim tot de publieksingang maken we kennis met onze gids. Hij is een van de weinige bewoners van het rotseiland en blijkt het complex op zijn duimpje te kennen. We crossen trappen op en af, horen de hele geschiedenis en mogen ook enkele vertrekken zien die normaal enkel bij speciale bezoekersroutes worden aangedaan. De vertrekken zijn gericht op het oosten. Er waren immers geen ramen en dit was de beste oplossing om de westenwind te vermijden. Als je denkt dat een daktuin een recent uitvindsel is, ontdek je er hier eentje van enkel eeuwen oud. Sommige zalen worden af en toe gebruikt voor concertuitvoeringen.
Op het hoogste punt gekomen (even slikken toch als je naar beneden kijkt), kunnen we even uithijgen met zicht op het wijdse landschap van Normandië en Bretagne. Wandelaars lijken van hieruit bewegende speldenkopjes.” het water stijgt 15 m in 6 uur tijd. Dat is 2,5 m per uur en meer dan een halve meter per kwartier.” Het is een belevenis om van deze bevoorrechte plek het aanzwellen van de maréé haute te beleven. In het dorp wonen heel weinig mensen. De café-en restaurantuitbaters vertrekken straks ook weer naar het vasteland.

 

 

Het hotelleven

We zijn toe aan een aperitiefje. Pascale en Saskia verwennen ons met een surprise dinner. Het blijkt geen lachertje om een familiehotel over te nemen en te runnen. Het gebouw, de tuin, het onderhoud, de keuken,… de investeringen zijn gigantisch en er is in een toeristische regio als deze natuurlijk ook veel concurrentie. La Sélune mikt op een hartelijk onthaal “mensen moeten zich bij ons snel op hun gemak voelen”, aangename kamers en vooral goede bedden “ we willen graag dat ze enkele dagen blijven!” en een uitmuntende keuken en een uitgelezen wijnkaart.

Pascale: “ Het is geen sinecure om een goede chef te vinden. Ik heb er mijn werk van gemaakt om een jonge chef aan te werven die veel potentieel heeft en geïnteresseerd is om te werken met streekproducten. Er zijn immers enkele gerechten die al heel lang op de menukaart staan en dat willen we zo houden.” We beamen dat chefkok Adrien deze voorwaarden prima invult.

Het lekkere eten, de wijn,…een slaapmutsje hadden we niet meer nodig.

Na het ontbijt wuiven Pascale en Saskia ons uit. We maken nog een kleine omweg langs Wimereux. Een bruisende zee nodigt uit tot een korte wandeling op de dijk voor we onze voeten onder tafel steken in restaurant Le Spéranza. De keuze is snel gemaakt: het huis is gekend voor overheerlijke crustacés-schotels. Een adresje om te bewaren. We laten het ons smaken. En dan in rechte lijn naar huis.

Zo’n lang weekend in het laagseizoen biedt vele voordelen: minder bezoekers bij toeristische excursies, makkelijker parkeren, lagere hoteltarieven… Het weer was ook een meevaller. De route onderbreken door iets te gaan bezoeken onderweg is ook een aanrader: het breekt de reis en je hebt zoveel meer gezien.

Praktisch

Deel deze post