Tessy Troubleyn, van Markante Zaak De Japanse kunst van het opruimen begeleidt mensen, één op één, bij het opruimen van hun woonst. Als gecertificeerd KonMari consultant is zij de ideale metgezel tijdens deze bijzondere reis in je eigen huis.

Ben jij klaar voor een grote sprong voorwaarts? Maak alvast kennis met de succesvolle KonMari-basisprincipes die Tessy, speciaal voor ons, mooi heeft geordend:

1. Ruim in één keer op, zo snel en volledig mogelijk

Als je denkt dat je elke dag, beetje bij beetje dient op te ruimen, dan heb je het fout. Denk niet aan opruimen als een dagelijkse gebeurtenis. Zie het als een speciale gebeurtenis die je slechts één keer in je leven uitvoert. Door gans je huis, zo snel en volledig als mogelijk aan te pakken, ben je in staat om je leefgewoontes drastisch te veranderen. Dit is nodig, want anders zal de rommel keer op keer winnen en blijf je veel tijd en energie steken in opruimen zonder echt resultaat.

2. Eerst wegdoen, dan pas opbergen

Voor de meesten staat opruimen gelijk aan opbergen. We maken doorgaans stapels en verleggen deze steeds opnieuw. Het is belangrijk om eerst te selecteren wat je wenst te houden en wat je liever wegdoet. Pas daarna is opbergen aan de orde, want nu weet je precies hoeveel je bezit.

3. Houd enkel wat je ‘blij’ maakt

“Word ik er blij van?” Deze vraag is de basisvraag bij het selecteren van je bezittingen en is meteen de succesfactor van deze methode. Je kiest met je gevoel en niet met je hoofd. Je houdt enkel die spullen die je blij maken en die waardevol voor je zijn. Zo omring je je met dingen die je koestert en dit heeft een positief effect op hoe jij je voelt.

Nog een extra tip: focus op wat je houdt, in plaats van op wat je wegdoet.

4. Sorteer per categorie, niet per kamer

Mensen bergen dezelfde spullen op verschillende plaatsen op. Je kleding ligt bijvoorbeeld in je kleerkast, in een lade in de badkamer, op zolder en in de hal. Hierdoor weet je eigenlijk nooit hoeveel je precies bezit. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht verliest en je soms spullen dubbel koopt. Opruimen per categorie heeft deze nadelen niet.

Er zijn vijf categorieën en het is belangrijk dat ze in de juiste volgorde worden uitgevoerd.

5. Houd je aan de juiste volgorde

Begin met kleding, daarna boeken, paperassen, komono (=varia) en tot slot emotionele bezittingen. Waarom deze volgorde? Het gaat van makkelijk naar moeilijk. Kleding draag je elke dag en is perfect om mee van start te gaan. Omgekeerd vragen de emotionele spullen iets meer vaardigheid, maar aan het einde van de rit ben je zo getraind, dat je het ook hier tot een goed einde brengt.

6. Berg op, rechtop en per categorie

Na je zorgvuldige selectie kan het opbergen beginnen. Vertrouw erop dat je voldoende opbergruimte hebt en koop zeker op voorhand geen opbergers. Schoendozen zijn ideaal om spullen in op te bergen. Zet zo veel mogelijk voorwerpen rechtop, zo zie je onmiddellijk wat er in een lade of kast ligt. En zorg ervoor dat bezittingen van eenzelfde categorie bij elkaar liggen, dus soort per soort. Voor kleding bestaan er specifieke vouw- en opbergtechnieken die je kleerkast omvormen tot een vreugdevol geheel.

Met deze zes principes op zak, ben je gewapend tegen rommel en ben je echt in staat om je leven drastisch te veranderen. Je huis zal opgeruimd zijn en je zal het ook opgeruimd kunnen houden. En gaandeweg zal je merken dat je ook jezelf begint op te ruimen. Hierin ligt precies het wonderlijke van opruimen. Het heeft effect op alle levensvlakken.

Kies in 2019 voor echte transformatie. Ga op reis in je eigen huis en ontdek de kracht van ruimte.

sfeer