Samen met haar man Johan is Jannick nu 8 jaar de uitbaatster van B&B De Zoete Kers in Wakken****, midden de Leiestreek tussen Gent en Kortrijk. Hun B&B heeft 5 kamers, goed voor 10 tot 12 gasten. Eén kamer is uitgerust met een sauna. De streek en onze ligging zijn uitstekend om te fietsen en te wandelen. Zij ontvangen gasten uit gans Vlaanderen, onze buurlanden en nu en dan de rest van de wereld. Vooral fietstoerisme, wandelaars, maar ook zakenlui. Ze kunnen trots zeggen dat veel van onze gasten terugkomen en/of veel reclame maken.

Waarom kiezen voor een B&B? Vooroordelen als ‘je moet daar aanschuiven aan tafel bij mensen die je niet kent’ of ‘we moeten zeker een badkamer delen’ of ‘we kunnen daar niet alleen zijn’ hoor je toch nog vaak. Ja, het kan allemáál of nét niét, want dit is het grote verschil met een hotel. Een B&B is persoonlijker dan een hotel omdat je direct met de eigenaars in contact komt. Hoeveel contact, dat hangt af van B&B tot B&B. Het is geen gestandaardiseerde overnachting, elke eigenaar en dus ook elke ervaring is anders. Een B&B moet eigenlijk bij je passen, maar geloof me, hoe je ook in elkaar zit, er passen veel B&B’s bij jou!

Enkele weetjes:

  •  Wie een B&B’s of gastenkamer (officiële naam) wil opstarten, moet zich aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en wordt gecontroleerd. Afhankelijk van het aantal gasten die je wil ontvangen, moet je als B&B ook voldoen aan de brandveiligheid, voedselveiligheid en zo meer.
  • Een B&B of gastenkamer kan max. 15 kamers hebben, waar max. 32 personen mogen overnachten. De meesten hebben 3 tot 5 kamers.
  • Een B&B biedt vanzelfsprekend kamer met ontbijt aan. Sommigen serveren ook een gastenmaal.
  • Het comfort van een B&B weet je door het aantal sterren. Er is geen verplichting om sterren aan te vragen. Geen ster = basiscomfort. Verder kan je van 1 tot 4 sterren aanvragen. Je mag ervan uit gaan dat vanaf 3 sterren iedereen zijn eigen badkamer en toilet in de kamer heeft.
  • In veruit de meeste B&B zijn het privégedeelte van de eigenaars en de B&B zelf gescheiden, maar wel op hetzelfde adres (is verplicht). Je zit dus niet per definitie in de woonkamer van de eigenaars.
  • In een B&B kun je ook gaan en staan waar je wil. Je hebt net als in een hotel je eigen kamersleutel. Vaak is er een ‘honestybar’ aanwezig. Je neemt je drankjes en noteert wat je verbruikt. Bij vertrek wordt alles afgerekend.

Een paar tips om een B&B te kiezen die bij jou past:

  •  De meesten hebben een website. Je zoekt op internet naar de streek die je wilt bezoeken en B&B en ongetwijfeld krijg je een hele lijst. TIP: op de site ‘Vlaanderen Vakantieland’ vind je reeds meer dan 600 B&B’s over gans Vlaanderen. Aan de site merk je de ‘look en feel’ van de B&B al.
  • Boek rechtstreeks, d.w.z. via e-mail of telefoon of via het rechtstreeks reserveringssysteem van de B&B. Zo krijg je gegarandeerd de beste prijs en aan het contact met de gastheer/vrouw voel je meteen al de sfeer. Niets tegen sites als Booking of Airbnb, maar door de commissie die hierop moet betaald worden, zullen de prijzen hier hoger liggen.
  • De gastheer/vrouw kan je veel tips over de regio verschaffen die je misschien op het internet niet vindt. Ook qua eetadresjes e.d. Aarzel niet hen daarnaar te vragen.