Wij verbleven twee nachten met vijf duo’s in een Belvilla in Denée, een karaktervol oud dorpshuis met alle modern comfort, waar eigenlijk plaats is voor achttien gasten. Naast zeven slaapkamers vind je er een grote keuken, een woonkamer, een zaaltje en recreatieruimte.

Aankomst

Eén voor één arriveren de gasten. Sommigen kennen elkaar al beter dan anderen, maar nog dezelfde avond maakt dat al geen verschil meer. Iedereen is in vakantiestemming en vastberaden om er een mooie midweek van te maken. We nemen een eindeloze aperitief in de tuin, terwijl in de grote moderne keuken met zicht op de tuin de voorbereidingen voor de barbecue getroffen worden.

In de late uurtjes verkassen we naar de gezellige woonkamer, waar we bij een lekker vuurtje het programma voor de volgende dag bespreken.

Maredsous

Met Vlaamse stiptheid arriveren we aan de vlakbij gelegen abdij van Maredsous, waar we om 10 uur met onze gids hebben afgesproken. Na twintig minuten wachten duikt de man op en vraagt doodleuk of wij klaar zijn. Gelukkig staat deze valse start in groot contrast met wat we daarna geserveerd krijgen. De bevlogen ex-geschiedenisleraar neemt ons mee op een boeiende trip, niet enkel in de abdij, maar doorheen de hele vaderlandse, en zelfs Europese geschiedenis. Hij houdt ons alert met zijn vragen en belooft een glas Maredsous aan wie de meeste juiste antwoorden kan geven.

In de abdij wonen nog 28 monniken, waarvan 15 boven de tachtig. Vandaag is het een plaats waar 245 mensen werken. De gids doet ons inzien hoe belangrijk kloosterordes geweest zijn in onze Europese beschaving: hier lag zowel de spirituele, culturele als economische macht. We leren waarom bier en kaas zo alomtegenwoordig waren: bier als alternatief voor het vaak vervuilde water en kaas in plaats van het schaarse vlees. Na afloop zijn we het unaniem eens: we hebben geleerd en genoten.

Het loopt tegen de middag en het grote terras vult zich stilaan vol met toeristen en/of stamgasten die zich laven aan een lekker glas Maredsous: blond, bruin of tripel of – waarom niet – alle drie tegelijk, geserveerd in kleine glaasjes.

De omgeving

We lunchen in buurdorp Sosoye en kiezen voor een typisch gerecht: forel of tartiflette, een stevig gerecht van aardappelen, spek, kaas en room. Maar geen nood, met een wandeltocht naar ons huis hopen we de extra calorieën te verbranden. Onderweg lopen we langs de railbikeroute, een prettige attractie, te oordelen naar het geschater en gekakel van de voorbij fietsende toeristen.

 

Op dag drie verlaten we het huis na een schaamteloos langgerekt ontbijt met broodjes en croissants van de bakker aan de overkant. Op de terugtocht maken we een ommetje langs het boekendorp Redu, op 50 minuten rijden. In deze gedroomde biotoop voor boekenliefhebbers is het heerlijk snuisteren en kuieren. Breng ook zeker een bezoek aan het museum Mudia, waar je onder de slogan ‘kunst anders beleven’ op een interactieve en eenvoudige manier kennismaakt met kunst. Ook ten zeerste aanbevolen voor kinderen.

Opgeladen voor de winter komen we thuis, met te koesteren herinneringen, zowel aan plekken als aan mensen. En daarvoor hoefden we niet ver te rijden.

Praktisch: 

Wij verbleven in Belvilla Enjoy Square te Denée, één van de 1312 Belvilla-woningen in de Ardennen.